Brojalica biciklističkih svjetala 2022

Udruga “Sindikat biciklista” od osnutka 2011. god. provodi kampanje podizanja svijesti o važnosti korištenja svjetala zbog sigurnosti, a već osmu godinu za redom uz pomoć volontera provodi mjerenje biciklističke osvijetljenosti u Zagrebu. 

Kontinuirano bilježimo vrlo niske postotke korištenja svjetala među zagrebačkim vozačima i vozačicama bicikala. Uz male varijacije ovisno o godišnjem dobu, rezultati pokazuju da svega oko trećine koristi oba uredna i vidljiva svjetla, petina ima samo jedno, a čak polovica ih noću nema nikakvo osvjetljenje.

Cilj ove akcije je utvrditi koliko građana i građanki Zagreba koristi svjetla na biciklu, s obzirom da službena mjerenja ne postoje, i potaknuti ih da zbog vlastite sigurnosti, ali i sigurnosti ostalih sudionika u prometu promijene svoje navike ukoliko svjetla nisu koristili.

Pozivamo vas da se priključite brojalici svjetala u periodu od 15. do 25. studenog 2022., bilo kad od sumraka (paljenje ulične rasvjete) do svanuća.

Zadatak je jednostavan i zahtijeva samo 15 minuta vašeg vremena!

 1. odaberite prometnu lokaciju u gradu* (najbolje neki od važnijih biciklistički pravaca, npr. Most slobode ili Ulica grada Vukovara ili Martićeva ili Trešnjevački trg ili…),
 2. zabilježite sljedeće podatke: datum, vrijeme (15 min. od sumraka do svanuća*, npr. 17:30-17:45), temperaturu i vremenske uvjete (npr. 8°C, lagana kiša/suho/magla/vlažno…), 
 3. izbrojite sve bicikliste – posebno M i Ž (osim onih koji guraju bicikl) koje vidite u 15 minuta neovisno o smjeru i površini kojom voze prema priloženoj tablici (možete koristiti papir i olovku :) ili mobilne aplikacije, npr. “Thing counter”), a sadrži sljedeće podatke:
  a. bez ikakvog svjetla (M/Ž),
  b. oba uredna svjetla (M/Ž),
  c. samo prednje bijelo/žuto svjetlo (M/Ž),
  d. samo zadnje crveno svjetlo (M/Ž),
  e. obratno/zbrkano (M/Ž
 4. navedene podatke nam dostavite putem Facebooka ili na e-mail info@sindikatbiciklista.hr (“Brojalica svjetala”)

* prometnu lokaciju preporučamo da ne biste uzalud stajali 15 min. zbog par biciklista koji će proći, a termin iz istog razloga prilagodite najvećem prometu, npr. vrijeme povratka s posla.

Tablica:

Budite iskreni i točni, bez iskrivljavanja ili uljepšavanja podataka.

ZAKON PROPISUJE SLJEDEĆE:

Od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću), a i danju u slučaju smanjene vidljivosti (magla, snijeg, kiša, prašina, dim…), na biciklu mora biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani. Iznimno ne mora imati upaljena svjetla bicikl kad je zaustavljen ili parkiran u naselju uz sam rub kolnika. Vozač bicikla koji se kreće kolnikom na cesti dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti (magla, snijeg, kiša, prašina, dim…) biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom. (300,00 – 500,00 kn; 30,00 – 60,00 eura)

Molimo vas da proširite vijest o našoj akciji kako bismo brojenjem obuhvatili što veći broj vozača bicikala i tako dobili relevantnije podatke.

O rezultatima ćemo vas obavijestiti po završetku akcije!

U slučaju da trebate dodatna pojašnjenja, javite se. Hvala na sudjelovanju :)

Informacije o našim prethodnim akcijama možete vidjeti u člancima:

Koliko vozači i vozačice bicikala u Zagrebu noću koriste svjetla?
Sindikat biciklista i PU Zagrebačka podijelili svjetla neosvijetljenim biciklistima
Djelatnici Službe prevencije MUP-a i članovi Sindikata biciklista podijelili građanima reflektirajuće trake
Biciklistima umjesto kazni podijeljena svjetla za bicikl!
Tjedan prosvjetljenja

Akcija se provodi u sklopu projekta “Održivo kretanje Zagrebom 2022”, uz podršku Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom

 

Vizual: Beata Kopčić

Previous articlePLIVA postala “Poslodavac-prijatelj bicikliranja”
Next articleKampanja – Biciklom na posao i Advent 2022