Koliko vozači i vozačice bicikala u Zagrebu noću koriste svjetla?

U  razdoblju od 22. studenog do 5. prosinca 2021., Sindikat biciklista je u Zagrebu uz pomoć volonterki i volontera proveo akciju brojanja biciklističkih svjetala kako bi se utvrdilo koliki okvirni postotak građana i građanki Zagreba koristi svjetla na biciklu, s obzirom da službena mjerenja ne postoje, i potaknulo ih da zbog vlastite sigurnosti, ali i sigurnosti ostalih sudionika u prometu, promijene svoje navike ukoliko svjetla nisu koristili.

Sudjelovalo je 11 volonterki i volontera koji su utrošili 7 sati i 15 minuta vremena na 27 različitih lokacija, a dobiven je uzorak od 517 vozača i vozačica bicikala.

Čak 44% vozača i vozačica bicikala nije koristilo nikakvu rasvjetu prilikom vožnje, dok je onih koji imaju polovična ili oba uredna svjetla bilo ukupno 56%. Od toga je oba uredna svjetla imalo njih 35%, a samo jedno 21%.

Zamjetan je znatno manji broj vozačica nego vozača bicikla te veći postotak uredne osvijetljenosti kod vozačica.

Podatke dobivene brojanjem možete vidjeti ovdje:

Zahvaljujemo svima koji su se odazvali i sudjelovali u akciji i pozivamo da nas i dalje podržavate na ovakav način kako bismo zajedno unaprijedili biciklistički promet, pri čemu je sigurnost u vožnji njegov vrlo važan dio.

Volonterku Danijelu Božičnik odlučili smo nagraditi biciklističkom trubom (jer oba uredna svjetla na biciklu već ima) zbog najvećeg doprinosa i gotovo svakodnevnog barem jednog 15-minutnog mjerenja u oba tjedna akcije!

❕ Akcija je provedena u sklopu projekta “Održivo kretanje Zagrebom 2021”, uz podršku Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba