Sindikat biciklista i PU Zagrebačka podijelili svjetla neosvijetljenim biciklistima

Udruga “Sindikat biciklista” već petu godinu uz pomoć volontera provodi mjerenje biciklističke osvijetljenosti u Zagrebu i bilježi vrlo niske postotke korištenja svjetala među zagrebačkim vozačima bicikala. Uz male varijacije ovisno o godišnjem dobu, rezultati pokazuju da svega oko trećine koristi oba uredna i vidljiva svjetla, petina ima samo jedno, a čak polovica ih noću nema nikakvo osvjetljenje.

Kako bi se građane osvijestilo o važnosti svjetla na biciklu, u suradnji sa službenicima Policijske uprave Zagrebačke organizirana je u popodnevnim satima 12. prosinca 2019. na zelenom valu kod Umjetničkog paviljona preventivno-edukativna akcija nadzora korištenja svjetala među vozačima bicikala. 

Nitko nije dobio kaznu, ali su prekršitelji upozoreni na zakonsku obavezu nošenja svjetala noću i u uvjetima smanjene vidljivosti. Oni koji nisu imali svjetla, dobili su ih na poklon, a uredno osvijetljeni su simbolično nagrađeni.

Ukupno je podijeljeno oko 30 parova svjetala i oko 20 poklona. Pitali smo bicikliste zašto nemaju svjetla i nismo čuli niti jedan uvjerljiv razlog. “Ukrali su mi prije dva dana” ili “U torbi su, idem samo tu blizu” ili “Pa vozim se po centru, sve se vidi” itd…

I dalje tvrdimo: Nema izgovora za nenošenje svjetala! Ona su tu da budemo vidljivi drugim sudionicima u prometu.

 

Akcija je provedena u sklopu projekta “Održiva sigurnost nemotoriziranog prometa u urbanim sredinama” financiranog iz Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, kojeg udruga ODRAZ – Održivi razvoj zajednice provodi u suradnji s Udrugom “Sindikat biciklista”, Fakultetom prometnih znanosti i švicarskim partnerom Pro Velo Schweiz.

Previous articleDo 8.12. sudjelujte u javnom savjetovanju o odluci o uklanjanju “nepropisno parkiranih” bicikala i romobila
Next articleSačuvaj zimu, vozi s nama!