Biciklistima umjesto kazni podijeljena svjetla za bicikl!

U četvrtak 3. prosinca u 17 sati, u središtu Zagreba udruga Sindikat biciklista u suradnji s Policijskom upravom zagrebačkom provela je promotivno-edukativnu kampanju “Osvijetli se!”. Bicikliste koji su zatečeni bez svjetala policija je usmeno podsjetila o obveznom korištenju svjetala noću, a volonteri udruge Sindikat biciklista podijelili su im komplete svjetala koje je donirala biciklistička trgovina GIANT Hrvatska koja je bila pokrovitelj akcije. Cilj je potaknuti sve bicikliste na obavezno korištenje svjetala na biciklu, prvenstveno radi vlastite sigurnosti u prometu. Ova je akcija tek prvi dio kampanje koja na tu potrebu, ali i zakonsku obvezu ukazuje na poticajan, a ne represivan način.

Prema istraživanju koje je tijekom studenog proveo Sindikat biciklista na ulicama Zagreba, na uzorku od gotovo 1.000 biciklista, ustanovljeno je da približno 55% biciklista koristi jedno ili oba svjetla, a ostatak se vozi neosvijetljen. Ovi će podaci poslužiti u budućim akcijama, ne samo Sindikata biciklista već i policije.

“Sve je više biciklista na prometnicama i bitno je biti vidljiv vozačima, pješacima i drugim biciklistima. Biciklist sa svjetlima može se uočiti s više od 200 m udaljenosti što je bitno za sigurnost. Korištenje svjetala na biciklu po noći i magli spada u osnovnu prometnu kulturu – poručuje Mislav Kirac iz Udruge Sindikat biciklista.

“Ova akcija rezultat je naših višemjesečnih pregovora s policijom i veseli nas što je policija poslušala naš prijedlog da se ne ide represivnom akcijom, nego preventivno-edukativnom. Vjerujemo da će ovakav pristup polučiti bolje rezultate, što je svima zajednički interes” – nastavlja Kirac.

Policijska uprava zagrebačka aktivno se s policijskim službenicima na biciklima uključila u preventivnu akciju. “Navedena preventivna akcija organizirana je u suradnji s našim partnerima iz udruge Sindikat biciklista, a cilj akcije je podizanje svijesti o visokom riziku vožnje neosvijetljenog bicikla kao i o educiranju građana o sigurnosti i odgovornosti u prometu.“ – dodao je Velimir Tišma, načelnik Službe prevencije PU zagrebačke.

Pokrovitelj akcije je trgovina GIANT iz koje su naglasili kako oni voze bicikl svakodnevno, i po danu i po noći. „Svi smo svjesni kako se biciklist koji nije osvijetljen često gotovo uopće ne vidi. Zanimljivo je da je lakše isto primijetiti kada niste na biciklu nego vozite auto ili hodate gradom. Nažalost, naslušali smo se priča o padovima i nesrećama uzrokovanim upravom nedostatkom svjetala na biciklu. Želimo to promijeniti. Zato smo danas ovdje“– izjavio je predstavnik GIANT-a Davor Blašković

Čuli smo razne izgovore – ‘vozim se samo po kvartu, vozim se samo po pločniku, svjetla koštaju, ne trebaju mi pod uličnom rasvjetom…’”, poručuju iz Sindikata biciklista i kažu da nema opravdanja za vožnju bez svjetala noću, a pogotovo u zimskim mjesecima s čestom maglom.

Ovo je bila samo prva akcija u kampanji „Osvijetli se!“ i početak suradnje s policijom u Zagrebu, te očekujemo da će i policijske uprave u ostalim gradovima slijediti primjer kako na edukativan način utjecati na sigurnost u prometu, u kontekstu sve većeg broja ljudi koji koriste bicikl kao prijevozno sredstvo.

[flickr_set id="72157661476285129" max_num_photos="50"]
Previous articleUspostavlja se Nacionalni Eurovelo koordinacijski centar
Next articleSvjetski dan zimskog bicikliranja – poziv građanima Zagreba da opet osvojimo prvo mjestu po broju sudionika