Suradnja s Gradom – polugodišnji izvještaj

Prošlo je gotovo pola godine od našeg prvoaprilskog sastanka u Gradskoj upravi. Kao što smo najavili u našem osvrtu sa sastanka, obavještavamo vas o svemu što se događalo nakon tog sastanka, iako se baš i nemamo čime pohvaliti.

Poučeni iskustvima prijašnjih godina nismo očekivali mnogo, ali smo nakon deklarirane dobre volje i izjava o partnerstvu ipak ostali donekle iznenađeni potpunim neuspjehom novog polugodišnjeg truda.

Iz brojnih neuspjeha i iznenađenja kao najzanimljivija izdvajamo sljedeća:

  • S izuzetkom jednog kratkog odgovora, u ovih 6 mjeseci nitko nikad nije odgovorio na niti jedan od naših dvadesetak mailova i dopisa
  • Nismo uspjeli uspostaviti nikakvu komunikacuju sa Sektorom za ceste i Sektorom za komunalne poslove i javne površine: na dopise i mailove nisu odgovarali, a na više desetaka telefonskih poziva se nitko nikad nije javio niti uzvratio poziv
  • Na tribine Pedalafesta na kojima su stručnjaci iz 7 Europskih država prezentirali svoja iskustva s razvojem biciklističke infrastrukture i prometa nije se pojavio nitko od pozvanih 13 ljudi iz Gradske uprave (a samo je jedna osoba odgovorila na poziv)
  • Radna skupina “Zagreb Cycling Unit” osnovana je još 6.8.2014.  Suprotno dogovorima sa sastanka o suradnji i pravovremenom uključenju, nismo primili niti službenu obavijest o osnivanju radne skupine, čak ni nakon našeg upita.

U nastavku ove vijesti dajemo detaljan pregled cjelokupne „komunikacije“. Nakon skorašnjeg prelaska na novi web Sindikata moći ćete ovakve informacije pratiti na posebnoj web stranici koja će se stalno ažurirati.

Iako i dalje nema konkretnih vidljivih rezultata, ipak nismo uzalud potrošili vrijeme i energiju: zadovoljni smo da smo 6 mjeseci bili aktivni, pokušali sve što smo mogli i sada barem znamo da ovako ne funkcionira i da moramo tražiti drugačija rješenja.

Uvjereni smo da su naši zahtjevi razumni, primjereni i komunicirani pristojno. Smatramo da, s obzirom na sve više sugrađana koji koriste bicikl, brojno članstvo, simpatije, podršku, medijsku pažnju i percepciju Udruge u javnosti ne smijemo odustati zbog osobnih frustracija. Zagreb, njegovi stanovnici, gosti i buduće generacije zaslužuju grad kroz kojeg se kao u većini uređenih europskih gradova mogu normalno kretati biciklom. Nastavit ćemo davati naš doprinos prema tom važnom cilju.

Isto tako, nećemo pod pritiskom ovih frustracija pogrešno zaključiti „da se s Gradom ne može surađivati“. Većina ljudi, s kojima smo 1.4. pokušali pokrenuti konstruktivniju i plodniju suradnju, je iz Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet. Taj ured je neposredno odgovoran i ima mogućnosti u kratkom roku poboljšati situaciju na terenu pa nam je zbog toga važan. Ipak, gradska uprava je heterogen i složen sustav brojnih ureda i sektora i s mnogima od njih imamo jako dobru suradnju. Želimo naglasiti da su aktivnosti Sindikata biciklista prepoznate i financijski podržane kroz 4 projekta u 2014. godini od strane 4 gradska ureda: Gradski ured za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj; Gradski ured za zdravstvo; Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom; Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport. Naši prijedlozi Vijećima gradskih četvrti za male komunalne akcije također na brojnim mjestima nailaze na razumijevanje. (Više o tome u posebnom izvještaju.)

Nemamo mnogo izbora: Zagreb ima jednu gradsku upravu i jedino u suradnji s njom možemo postići neke rezultate. Nakon ovog neuspjeha pokušat ćemo potražiti drugačija rješenja: eskalirati problem gdje i kako god možemo, osloniti se na ljude i urede u Gradu koji nas uvažavaju i žele surađivati s nama, tražiti podršku članstva, medija i javnosti.

U nastavku slijedi pregled „komunikacije“ s Gradom od 1.4.2014. do 24.9.2014.

Napomena: status „Neriješeno“ u svim slučajevima uključuje i izostanak bilo kakvog odgovora.

Datum Komunikacija Tema Linkovi Status
24.09. SB Gradu Rezime suradnje u proteklih 6 mjeseci Mail Prilog status Novo
21.09. Grad SB-u Odgovor za znak na Savskoj: nije od Sektora za promet, uklonit će se Mail U postupku
20.09. SB Gradu Zbunjujući znak na Savskoj Mail U postupku
12.09. SB Gradu Nove „staze“ u Jukićevoj,  Nastavak prakse „od nigdje do nigdje“ Mail Neriješeno
12.09. SB Gradu Podsjetnik na dogovor o suradnji sa „ZG Cycle Unitom“ Mail Neriješeno
08.09. SB Gradu Upit za staze na Strojarskoj Mail Prilog Neriješeno
11.08 Zapažanje Osnovan „ZG Cycle Unit“ – SB nije obaviješten Link  
01.07. Razgovor Razne teme – bilješke s telefonskog razgovora Text Neriješeno
23.06. SB Gradu Još jedan podsjetnik na prijedlog popravaka + zahvala za Slavonsku Mail Neriješeno
23.06. SB Gradu Ponovljen dopis Sektoru za komunalne poslove u vezu prepreka Mail Neriješeno
17.06. SB Gradu Zašto se opet pojavljuju parkirališta „spirale“ ? Mail Neriješeno
09.06. SB Gradu Suradnja sa Sektorom za ceste Mail Neriješeno
04.06. SB Gradu Poziv na Pedalafest – podsjetnik i sadržaj Mail Zastarjelo
30.05. Zapažanje Postavljen brojač biciklističkog prometa Link
28.05. SB Gradu Poziv na Pedalafest Mail Zastarjelo
22.05. Grad SB-u Odgovor na nadležnost za bic. pitanja Mail Riješeno
21.05. SB Gradu Podsjetnik na prijedlog popravaka Mail Neriješeno
09.05. SB Gradu Dopis Sektoru za komunalne poslove u vezu prepreka Text Neriješeno
30.04. SB Gradu Prijedlog prioritetnih popravaka Mail Spisak Zip Marticeva Neriješeno
02.04. Zapažanje Postavljena parkirališta „klamerice“ Link Riješeno
02.04. Sastanak Zapisnik sa sastanka Mail Zapisnik Prezentacija Neriješeno Vidi 24.09.
27.03. 31.03. SB Gradu Potvrda dolaska, pripremni materijali SB, molba za pripremnim materijalom Grada i osiguranjem projektora Mail Godišnji izvještaj Press clipping Mail 2 Zastarjelo
27.03. Grad SB-u Poziv na sastanak Mail Riješeno
19.03. SB Gradu Ponovljena molba da se organizira dogovoreni sastanak Mail Riješeno
07.03. SB Gradu Uređenje Av. V. Holjevca Mail Zastarjelo
02.03. SB Gradu Bilten SB + poziv na Kritičnu masu Mail Zastarjelo
24.02. Sastanak Bilješke sa sastanka s g. Bilićem, predstojnikom Gradskog ureda za prostorno uređenje, promet, … Mail Riješeno
24.02. SB Gradu Odgovor: prijedlog lokacija za parkirališta Link Riješeno
Previous articlePedalafest 2014, Mic po mic, svi na bic!
Next articleNudimo rješenje za automobilsko zagušenje