Kraj trganju žbica?

U siječnju smo uputili dopis Gradskom poglavarstvu s molbom da se prekine s postavljanje nefunkcionalnih stalaka za bicikle (spirala) i nastavi s postavljanjem mnogo boljih klamerica.
Iako još nismo primili obećani službeni odgovor, u neslužbenoj komunikaciji s gradskim službenicima saznali smo dosta informacija koje u nastavku prenosimo.

Prema neslužbenim informacijama koje smo dobili, spirale koje su postavljene nije nabavljao Grad Zagreb, već su to zaostale zalihe od Zrinjevca (Zagrebački holding) i koje su postavljene jer ih je “bilo na lageru”. Nabavka novih stalaka navodno je bila u proceduri mnogo dulje nego se očekivalo zbog navodnih žalbi na raspisani javni natječaj. Dobro je to što je Grad Zagreb je u svojem natječaju uvjetovao izgled stalaka za bicikle i time definirano da stalci moraju biti tip klamerica, na čemu smo kontinuirano inzistirali. Natječajna dokumentacija je dostupna na internetskim stranicama Grada Zagreba ili na ovoj poveznici.

Iz Poglavarstva nam je povodom našeg dopisa za prestanak nabave “spirala” neslužbeno potvrđeno kako su konačno nabavljene klamerice i kako će se brzo raspisati rješenja o njihovom postavljanju. Ponuđena nam je mogućnost da predložimo prioritetne lokacije za postavljanje, što svakako pohvaljujemo.

Mala digresija: Sindikat biciklista je još u 2013. zatražio od Grada da se postave stalci za bicikle ispred prostora udruge (Ribnjak 3), ali budući da je postupak nabave stalaka trajao mjesecima, gotovo godinu dana nije bilo nikakvih pomaka.

Sada kada su stalci konačno nabavljeni, stiže i razočaranje – nakon što je mjesecima trajao natječajni postupak i nakon što je napokon dovršen, Grad Zagreb je bogatiji za točno 30 stalaka za bicikle. Zbog ovako apsurdno malog broja nabavljenih stalaka obavijestili smo nadležni ured da se odričemo stalaka koji bi eventualno bili namijenjeni za postavljanje ispred prostora udruge. Umjesto toga, predložili smo prioritetnije lokacije za njihovo postavljanje (vidi ispod). Na naše pismo dostavljen nam je popis odabranih lokacija na koje bi se trebali postaviti stalci: Tržnica Utrine, Glavni kolodvor, Tuškanac-Dežmanova, HNK, Pod zidom, Teslina-Praška, Trešnjevački plac, Trg Kralja Petra Krešimira IV i Gundulićeva.

 

Pismo Sindikata biciklista s našim prijedlozima lokacija:

S obzirom na kontekst posljednje nabave gradskih stalaka za bicikle pri čemu je nabavljeno samo 30 stalaka, dok je stvarna potreba u gradu najmanje 200 puta veća, smatramo da bi bilo neprimjereno i sebično tražiti da se dio stalaka postavi ispred prostorija udruge. Želimo da se nabavljenih 30 stalaka postavi na lokacije od najvećeg prioriteta i najveće buduće upotrebe kako bi postigli maksimalnu korist od trenutno dostupnih stalaka.Zbog svega navedenog i uz zahvalu na dobroj namjeri, ovime se odričemo stalaka koji su bili eventualno namijenjeni za postavljanje ispred prostorija udruge (Ribnjak 3) i u isto vrijeme predlažemo prioritetne lokacije za postavljanje svih 30 stalaka. Predlažemo spisak koji traži više stalaka nego je dostupno zbog pretpostavke da neće sve lokacije s vrha popisa moći biti prihvaćene.

 1. Trg bana Josipa Jelačića – sjeveroistok, nova pješačka (na kolniku nasuprot javnog WC-a) [3-5 kom]
 2. Trg bana Josipa Jelačića – sjeverozapad (između Splavnice, Ilice i Radićeve) [3-5 kom]
 3. Trg bana Josipa Jelačića – jugozapad (u blizini Bakićeve Razlistane forme, iza klupa) [po 4 kom]
 4. Jurišićeva – sjeverni nogostup u zoni u kojoj su klupice i drveće [3-5 kom]
 5. Varšavska ulica – uz sjeverni zid [3-5 kom]
 6. Varšavska ulica – Prolaz sestara Baković [3-5 kom]
 7. Zrinjevac – sjeverozapadni ugao (Praška/Teslina) [3-5 kom]
 8. Zrinjevac – šljunak u blizini središnjeg paviljona [3-5 kom]
 9. Starčevićev trg, Gradska knjižnica (ako je moguće ugraditi ispred prozora između stupova – uvučenih dijelova zgrade) [3-4 kom]
 10. Kvaternikov trg (tržnica) – južni i zapadni ulaz (2 kom/ulazu)
 11. Trg kralja Petra Krešimira IV (tržnica) [3-5 kom]
 12. Nacionalna i sveučilišna knjižnica (na platou kod glavnog ulaza) [3-5 kom]
 13. Splavnica (ispod Dolca, umjesto spirala) [3-5 kom]
 14. Hrvatsko narodno kazalište, glavni ulaz i istočna strana [5 kom svaki]
 15. Trg maršala Tita, Muzej za umjetnost i obrt [3-5 kom]
 16. Tkalčićeva ulica – križanje sa Skalinskom ulicom, početak pj. zone [3-5 kom]
 17. Krvavi most ispred knjižnice ili na uglu s Tkalčićevom [3-5 kom]
 18. Kino Tuškanac – na platou – potrebna i kanalica na stepeništu [3-5 kom]
 19. Kurelčeva [3-5 kom]
 20. Avenue Mall (Novi Zagreb) [3-5 kom]
Previous articleOsvrt na (ne)čišćenje snijega
Next articleKritična Mas(K)a