Pedalafest 2014, Mic po mic, svi na bic!

Pedalafest, jedini biciklistički festival u Hrvatskoj održan je po drugi puta od 5. do 7. lipnja 2014. godine u Studentskom Centru u Zagrebu.

Aktivnosti

Pedalafest je usmjeren na ostvarenje dva osnovna cilja: promicanje kulture bicikliranja i prijenos znanja o održivom urbanom prometu. Pedalafest 2014 ponovno je postavio održivo prometno planiranje u središte pozornosti javnosti i medija te je kroz edukativne radionice, panele, izložbe i predavanja prenio najbolja europska iskustva i primjere kakve je moguće primijeniti u Hrvatskoj i regiji. U okviru festivala održan je raznovrsan stručni, edukativni i zabavni program, namijenjen svima: djeci, roditeljima, prometnim stručnjacima, udrugama, gradskim vlastima i, naravno, javnosti.

Drugo izdanje Pedalafesta okupilo je predstavnike europskih udruga, prometnih planera, urbanista i stučnjaka, predstavnika ambasada i privatnog sektora iz Danske, Nizozemske, Španjolske, Slovenije, Mađarske, Austrije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske koji su razmijenili znanja, ideje i dobru praksu iz vlastitih zemalja.

Stručni paneli

Održano je pet stručnih panela s temama prevencije krađe bicikala, transformacije prometne politike u gradovima, ekonomije vezane uz bicikliranje, a predstavljeni su i najbolji primjeri razvoja suvremene biciklističke infrastrukture i inovativni biciklistički projekti. Na panelima je u prosjeku bilo 40-50 sudionika što smatramo iznimnim uspjehom, a što pokazuje kako su teme održivog kretanja u gradovima jedna od važnijih tema s kojima se gradovi susreću.

Regionalna konferencija

I ove godine održana je konferencija europskih udruga i inicijativa koje se bave promicanjem bicikliranja. Cilj ove konferencije bio je razmjena iskustva i pristupa među predstavnicima udruga o odnosima s lokalnim vlastima, donositeljima odluka, načinu financiranja i provođenja promotivnih i edukacijskih kampanja. Na konferenciji je sudjelovalo dvadesetak predstavnika iz deset europskih udruga. Osnažena je komunikacija i time olakšan prijenos dobrih praksi, što smatramo vrlo bitnim za ostvarenje bržih vidljivih pomaka.

Organizacija i partneri

Pedalafest je u cijelosti organiziran od strane volontera i članova udruge Sindikat biciklista. Procijenjen broj utrošenih volonterskih sati je više od 1.000, što daje dodanu vrijednost samom festivalu. Svi sadržaji i program festivala bio je besplatan za posjetitelje, što je bio osnovni cilj pri organizaciji.

I ove godine Pedalafest su podržali mnogi partneri koji redovito prepoznaju važnost koje donose projekti poput Pedalafesta. Suorganizator festivala je Studentski Centar, koji je osigurao prostor za program festivala, a pružio je i logističku i organizacijsku pomoć. Danska i Nizozemska ambasada uz zakladu Heinrich Boell i ove su godine omogućili dolazak inozemnih stručnjaka u svrhu prijenosa znanja i promocije održivog razvoja prometa u gradovima.

Glavni sponzori festivala bili su Dukat i Iskon, koji su prepoznali pozitivnu ideju i poruku koju Pedalafest promiče i svojim doprinosom omogućili organizaciju festivala na visokoj razini.

 

 

Previous articleOsvrt na policijske akcije usmjerene na bicikliste
Next articleSuradnja s Gradom – polugodišnji izvještaj