Održana edukacija u XV. gimaziji i radionica u vrtiću Mali princ

Održali smo predavanje za srednjoškolce u XV. Gimanziji i radionicu za roditelje u dječijem vrtiću Mali Princ na kojima je predstavljen bicikl kao prijevozno sredstvo.

U XV. gimanziji smo održali predavanje na temu Urbani biciklizam povodom njihovog dana škole. XV. gimnazija, poznata po gužvama oko upisa i međunarodnom programu, dodatno opravdava svoj elitni image sadržajima koji potiču razvoj odgovornosti, solidarnosti i društvene angažiranosti mladih ljudi. Stoga ne čudi previše da su učenici, uz uobičajene biciklističke teme sigurnosti, prometne kulture i zdravlja, pokazali velik interes za teme poput ekologije, održive urbane mobilnosti, socijalno-političkih aspekata bicikliranja i volonterskog rada u postizanju tih vrijednih ciljeva. XV. gimnazija pokraj ulaza u školu  ima dva stalka prepuna parkiranih bicikala. Škola radi na izgradnji zatvorenog čuvanog parkirališta kako bi spriječili nerijetke krađe bicikala. Sindikat biciklista ponudio je pomoć školi sa svojim znanjima  oko izgradnje parkirališta za bicikle i dodatnim edukacijama srednjoškolaca o sigurnosti u prometu.

Srednjoškolci su kritična skupina, zato što od četrnaeste godine po zakonu smiju samostalno voziti bicikl po cesti, ali im u školama nije osigurana sustavna edukacija o sigurnosti u prometu. Potrebna saznanja o tome kako se ponašati u prometu često dobivaju tek u autoškolama u dobi od sedamnaest ili osamnaest godina. S obzirom da je primjereni program za takve edukacije u osnovnim školama ukinut prije deset godina pozdravljamo inicijativu ministra Vedrana Mornara da se taj program konačno vrati.

XV gimnaziji želimo novo veliko sigurno parkiralište i prestanak krađa. A mlade ljude želimo skoro pozdraviti kao nove članove Sindikata biciklista, a kad dođe vrijeme bismo ih voljeli vidjeti na pravim mjestima s novim smjelim idejama i hrabrošću i odlučnošću da doprinose razvoju društva u pravom smjeru.

Druga radionica održana  je 16. travnja za roditelje polaznika vrtića Mali Princ, gdje su volonteri edukacijske sekcije pokazali roditeljima kako sigurno s djecom na biciklu. Roditeljima je važno da njihova djeca u predškolskoj dobi što prije upoznaju bicikl kako bi se što brže naučili odgovorno i sigurno voziti bicikl. Obrađene su važne teme za najmlađe bicikliste: dječje sjedalice, kacige, dječji bicikli, izbor ruta po gradu do sigurnih lokacija za djecu.

Roditelji mogu planirati najsigurniju rutu pomoću mape Biciklom kroz grad. Najpogodnija mjesta za bicikliranje roditelja sa djecom jesu park Maksimir, savski nasip, jezero Jarun i jezero Bundek gdje nema previše automobila. Ipak roditelji moraju držati djecu na oprezu kako ne bi došli u konflikt sa pješacima i ostalim biciklistima. Roditelji su prepoznali korisnosti bicikliranja i žele da im djeca voze bicikl što češće, a najviše ističu problem biciklističke infrastrukture koja je neprimjerena za djecu. Mnogima je nepremostiv problem što stanuju u ulicama koje nemaju čak niti prohodan pločnik, s obzirom da je zakrčen (nepropisno) parkiranim automobilima. Uvođenje bolje biciklističke infrastrukture je jedan od ciljeva rada udruge Sindikat Biciklista.

Kao udruga najznačajni dio našeg rada odnosi se na provođenje edukacijskih predavanja i radionica u zagrebačkim i vrtićima, osnovnim i srednjim školama. Usmjerili smo se na edukaciju mladih radi dugoročnog pozitivnog učinka. Promičemo poštivanje prometne kulture i propisa u vožnji među svim sudionicima u prometu, a posebno među biciklistima.  Svi koji žele približiti bicikliranje djeci i mladima, mogu se svojim vremenom, energijom i kreativnošću uključiti u naš rad. Više možete saznati o edukacijskoj sekciji možete saznati ovdje.

 

Previous articlePolicija bicikliste kažnjava, ali (ne)odgovorne službe nikada
Next articleKako propisno voziti bicikl