Provodimo razvnovrsne edukacijske programe s ciljem podizanja svijesti o biciklu kao idealnom prijevoznom i rekreacijskom sredstvu čije korištenje ne ovisi o dobi, spolu, drušvenom statusu, bogatstvu, stupnju obrazovanja, zaposlenju ni mjestu stanovanja. Promičemo poštivanje prometne kulture i propisa u vožnji među svim sudionicima u prometu, a posebno među biciklistima.

Najznačajni dio našeg rada odnosi se na provođenje edukacijskih predavanja i radionica u zagrebačkim osnovinm školama i vrtićima. Usmjerili smo se na edukaciju mladih radi dugoročnog pozitivnog učinka. Posebno izdvajamo uspješnu suradnju s OŠ Frana Galovića s kojom sudjelujemo na višegodišnjem projektu “Franov bicikl” i s OŠ Lovre pl. Mataćića u kojoj smo drugu godinu za redom organizirali program povodom Europskog tjedna mobilnosti.

Projekt “Biciklom u vrtić i školu”
Projektom Biciklom u vrtić i školu obuhvaćena su djeca predškolskog uzrasta, osnovnoškolci te njihovi roditelji. U sklopu projekta organiziramo radionice i predavanja na temu biciklizma kao održivog načina prijevoza te zdravog i zabavnog rekareacijskog sredstva. Promoviramo ekološke, ekonomske i zdravstvene aspekte korištenja bicikla za dobrobit pojedinca i društva u cjelini. Edukacijskim radionicama obrađujemo razne teme: prometni propisi i tolerancija u prometu s naglaskom na bicikliste u prometu, povijest, razvoj i vrste bicikala, poteškoće i načinu njihova svladavanja prilikom vožnje bicikla, biciklistička infrastruktura i sigurna vožnja u prometu te odabir najpovoljnijih puteva i staza na konkretnim zagrebačkim primjerima, oprema za vožnju biciklom i dr.

Projekt “Sloboda ima dva kotača”
Unaprjeđujemo mobilnosti mladih savjetovanjem mladih o biciklu kao najzdravijem i najjeftinijem praktičnom načinu kretanja na način koji će doprinijeti njihovoj sigurnosti, samostalnosti i ugodnosti života u gradu. U sklopu projekta, održana su brojna predavanja na kojima su polaznici dobili kvalitetniju sliku o važnim aspektima bicikliranja. Na predavanjima su obrađene teme koje su za svrhu imale naučiti polaznike kako zaobići ili rješavati probleme s kojima se mogu susretati kako bi mogli nesmetano uživati u korištenju bicikla kao svog osnovnog ili važnog sredstva kretanja gradom. To se pogotovo odnosilo na razvijanje svijesti o ostalim sudionicima u prometu te sigurnu i praktičnu vožnju.

Od ostalih akcija izdvajamo predavanje na temu praktičnih savjeta za vožnju biciklom u zimskim uvijetima i predavanje o prednostima vožnje bicikla i klimatskim promjenama koje smo održali na Prometnom i Filozofskom fakultetu i u Centru za kulturu Trešnjevka.

Svi koji žele približiti bicikliranje djeci i mladima, mogu se svojim vremenom, energijom i kreativnošću uključiti u naš rad.

“Kada vidim odraslog čovjeka na biciklu, ne bojim se za budućnost ljudske vrste.”
H.G. Wells

Pridruži se Edu sekciji!

Kontakt: edu@sindikatbiciklista.hr

[td_block9 category_id=”48″ limit=”5″ ajax_pagination=”load_more” custom_title=”Vezane vijesti”]