Inicijativa za ubrzanje Pravilnika o biciklističkoj infrastrukturi

Koprivnica – grad uzor u pogledu gradskog bicikliranja – i Sindikat biciklista pokrenuli su inicijativu za ubrzanje donošenja Pravilnika o uvjetima za projektiranje i izgradnju biciklističkih staza i traka. Nedostatak ovog Pravilnika i nedorečenost u pogledu standarda svakako doprinosi nedostacima biciklističke infrastrukture na terenu i nedorečenostima u sigurnom prometovanju gradovima.

Zagrebačka gradska uprava nedostatak tog pravilnika ističe kao glavni razlog za nedovoljnu kvalitetu i brzinu razvoja zagrebačke biciklističke infrastrukture, o čemu smo već pisali u našem izvještaju s nedavnog sastanka u gradu.

O donošenju tog pravilnika govori se već duže vrijeme, a javno je dostupne tek jedna radna verzija za koju je vidljivo da je nedovršena i puna nedorečenosti. Prema informacijama iz Ministarstva prometa, pomorstva i infrastrukture pravilnik će se donijeti vrlo skoro, ali gradovi i biciklističke udruge, prirodno zainteresirane za Pravilnik (još) nisu uključene u izradu, unatoč znatnom iskustvu i kompetencijama kojima bi mogli doprinijeti kvaliteti Pravilnika i brzini donošenja.

Ovim pozivom želimo okupiti sve gradove, biciklističke udruge i zainteresiranu javnost da se priključe inicijativi kojom želimo ubrzati donošenje Pravilnika i biti što više uključeni u izradu, kako bismo našim i svjetskim iskustvima pomogli da on bude dobar temelj za razvoj biciklističke infrastrukture koja će pratiti dosadašnji i budući razvoj korištenja bicikala.

Više informacija

Previous article„Hrvatska volontira!“ – volontirajte i vi!
Next articleSindikat biciklista na Zagrebačkom energetskom tjednu