Zelena čistka Podsused 2017

Nakon uspješno odrađene dvije Zelene čistke u protekle dvije godine, BIOM i Sindikat biciklista, uz suradnju udruge EKO-2000, i ove godine organiziraju akciju čišćenja divljih odlagališta otpada.

cover1

Akcija se održava na Dan planeta Zemlje u subotu 22. travnja 2017. s početkom u 9:30 u Podsusedu. Zajedno ćemo očistiti šumarak uz lokalnu prometnicu blizu mjesta gdje se potok Dolje ulijeva u rijeku Savu. Taj dio Save, sjeverno od Podsusedskog mosta, pripada Natura 2000 mreži i važno je područje za vrste i stanišne tipove.

Odabrana lokacija također je dio šetnice i buduće biciklističke staze prema Zaprešiću. Od izuzetnog je značaja za dnevne potrebe kretanja lokalnog stanovništva zapadnog dijela Grada Zagreba kao i rubnih naselja Zagrebačke županije te potencijalna cikloturistička ruta i alternativa Aleji Bologne, trenutno jedinoj prometnoj poveznici koja pješacima i biciklistima ne omogućava sigurno kretanje.

moglobi

Pridonesite i vi čišćem okolišu, opremite se dobrom voljom, rukavicama i vrećama za smeće. Dio opreme će biti osiguran, no ponesite i vlastitu. Za odvoz smeća pobrinut će se Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš. Očekuje nas lijepo vrijeme, idealno da ga iskoristimo za uživanje u prirodi i dobrom društvu.

Sudionici akcije koji se iz Zaprešića vraćaju biciklima preko Podsuseda imat će priliku uz vodstvo članova Sindikata biciklista proći trasom ukinute pruge Zagrepčanima omiljenog vlaka Samoborček, koja završava kod nekadašnjeg Samoborskog kolodvora u Adžijinoj ulici u Zagrebu. Idejni prijedlog prenamjene navedene trase u biciklističku rekreativno-memorijalnu magistralu Samoborček izradili su Udruga Sindikat biciklista i Društvo arhitekata Zagreb 2013. god.

Program akcije:

  • 8:45 okupljanje na Glavnom kolodvoru za sudionike koji dolaze iz centra Zagreba
  • 8:59 (9:06) polazak vlakom prema Podsusedu; HŽPP osigurava besplatan prijevoz bicikala!
  • 9:30 okupljanje na parkiralištu pokraj željezničke stanice Podsused i pokret prema lokaciji čišćenja
  • 12:00 postavljanje putokaza i simbolično otvaranje pješačko-biciklističke staze prema Zaprešiću
  • 12:05 – 13:30 pauza za odmor i gablec
  • 13:30 – 15:00 šetnja prema Zaprešiću pod vodstvom BIOM-a i upoznavanje ptičjih vrsta
  • 15:00 – 19:00 biciklistička tura prema centru Zagreba planiranom trasom rekreativno-memorijalne magistrale Samoborček pod vodstvom Sindikata biciklista

Kako bismo imali bolji uvid u broj volontera, prijavite vaš dolazak na mail petra.culig@biom.hr .

Za daljnje informacije, pratite nas na Facebook eventu “Zelena čistka Podsused 2017”.

 

Veselimo se vašem dolasku i hvala vam što brinete za okoliš!

Previous articleEricsson Nikola Tesla prva hrvatska kompanija “Prijatelj bicikliranja”
Next articleInicijativa za izgradnju biciklističke staze Zagreb – Zaprešić