Inicijativa za izgradnju biciklističke staze Zagreb – Zaprešić

Postavljanjem pješačko-biciklističkog putokaza simbolički smo 22. travnja 2017. obilježili početak inicijative za uređenje biciklističke i pješačke staze uz Savu od Podsuseda prema Zaprešiću.

Građani Zagreba i Zaprešića okupljeni oko inicijative udrugâ Sindikat biciklista, BIOM i Eko-2000 iskazali su u sklopu Zelene čistke želju da se zapušteni puteljak uz Savu što prije uredi u pravu biciklističko-pješačku stazu prema susjednom Zaprešiću.

“Ako želite biciklom putovati između Zagreba i Zaprešića, na raspolaganju vam je samo opasna Aleja Bolonje kojom vozači u automobilima jure i brže od dopuštenih 80 km/h. Zato tražimo da se uz Savu što prije uredi put za bicikliste i šetače čime bi se povezala ova dva grada. To je važno za sigurnije putovanje biciklom na posao ili fakultet, ali i da omogući izletnicima iz Zagreba da biciklima posjete Zaprešić i okolicu”, poručio je voditelj inicijative, Vladimir Halgota iz Sindikata biciklista. “Ovaj pješačko-biciklistički putokaz prema zaprešićkim jezerima smo odlučili postaviti baš zato da pokažemo da je riječ o svega par kilometra udaljenosti, ali zbog nedostatka infrastrukture ljudima uopće nije u svijesti da bi taj put mogli obaviti i biciklom,” dodao je Halgota.

 

IMG_7359

Pozivu na akciju čišćenja odazvalo se pedesetak građana Zaprešića i Podsuseda, od čega samo dio volontera Sindikata biciklista i BIOM-a. Pri tome je osobito veselje izazvao dolazak desetak mališana iz podsusedskog izviđačkog odreda “Lastavice”. Zajedničkim snagama izvukli su iz grmlja toliko smeća da je veliki kamion Čistoće morao tri puta dolaziti po prikupljene gomile otpada.

Nakon završenog čišćenja ceste i otkrivanja putokaza prema Zaprešiću, sudionici akcije prošetali su zapuštenim puteljkom uz Savu uz predavanje ornitologa Vedrana Lucića iz BIOM-a te dalekozorima promatrali ptice i njihova gnijezda.

IMG_7409

Biciklisti su nakon toga produžili prema Zaprešiću te riječnom skelom prešli Savu i vratili se u Podsused sa svetonedeljske strane. Biciklistička vožnja prema središtu Zagreba pratila je tragove popularnog vlaka Samoborček, za čiju još uvijek očuvanu trasu su Sindikat biciklista i Društvo arhitekata Zagreb izradili idejni prijedlog prenamjene u posebnu biciklističku magistralu. Izgradnjom ovih 10-ak kilometara biciklističke magistrale od Podsuseda do središta Zagreba bi i izgradnja podsusedske staze prema Zaprešiću dobila svoj puni smisao!

 

Zelena cistka Zapresic - Samoborcek

Fotografije događaja možete preuzeti u ovoj galeriji i na Facebooku.

Previous articleZelena čistka Podsused 2017
Next articleKretanje mojim kvartom – Susret s građanima južne Trešnjevke