Zelena čistka s BIOM-om i Sindikatom biciklista

I ove godine, četvrti put za redom, u suradnji s udrugom BIOM dio smo globalne ekološke akcije “World clean up day”.

Udruge BIOM i Sindikat biciklista pozivaju vas da nam se i ove godine pridružite na akciji čišćenja “Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš” koja će se održati u subotu, 15. rujna 2018. na lokaciji Sava kod Hruščice u blizini Zagreba (karta).

Akcija će započeti u 10h. Okupljanje svih zainteresiranih za dolazak do lokacije s biciklima će biti na stanici HŽ-a Sesvetski Kraljevec u 9,30h.

HŽ Putnički prijevoz će osigurati besplatan prijevoz bicikala putnicima uz kupljenu prijevoznu kartu za vlak, na svim relacijama do stajališta Sesvetski Kraljevec i natrag u vlakovima gdje je prema voznom redu omogućen prijevoz bicikala.

Dio opreme za čišćenje bit će omogućen, ali vas molimo da ponesete svoje rukavice, vreće za smeće i dobru volju. Za odvoz prikupljenog smeća pobrinut će se „Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš“.

U slučaju kiše ponesite prigodnu odjeću jer akcija će se održati kako je najavljeno.

Za daljnje informacije, pratite nas na Facebook eventu!

Veselimo se vašem dolasku i hvala što brinete za okoliš!

 

Više o globalnoj akciji „World Cleanup Day“:  

15. rujna milijuni ljudi u 150 zemalja ujedinit će se u najvećoj civilnoj akciji u povijesti čovječanstva kako bi očistili planetu. Akcija će započeti na Novom Zelandu i završiti 36 sati kasnije na Havajima. Pokret je rođen prije 10 godina u Estoniji, kada je 4% stanovništva, za svega nekoliko sati, očistilo cijelu zemlju od ilegalno odbačenog otpada. To je potaklo ljude širom svijeta da slijede primjer s istom ambicioznom formulom “jedna zemlja, jedan dan”. Ove godine Estonija slavi svoju 100. obljetnicu neovisnosti, a World Cleanup Day 2018 je njen dar svijetu. Više informacija na stranici Zelena čistka.

Više o lokaciji Sava kod Hruščice

Rijeka Sava zajedno sa svojom poplavnom nizinom čini jedan od najznačajnijih prirodnih fenomena u Zagrebačkoj županiji. Donosi velike količine vode kojima se opskrbljuju okolna polja te podzemni spremnici vode koji su važni za vodoopskrbu ljudi. Sava kod Hrušćice je najprirodniji dio rijeke Save u Hrvatskoj i zadnji dio na kojem još nalazimo obilje riječnih otoka i sprudova, ali i strmih obala. Ta staništa važna su za vrste ptica zbog kojih je to područje proglašeno Natura 2000 područjem, a to su crvenokljuna čigra, mala čigra, vodomar, bregunica i mala prutka. Njihova prisutnost znak je izuzetno dobrog stanja rijeke.

Previous articleKorisni kontakti za prijavu prometnih i komunalnih problema
Next articleKombiniraj i kreni!