Kombiniraj i kreni!

HŽ Putnički prijevoz povodom Europskog tjedna mobilnosti u suradnji sa Sindikatom biciklista organizira besplatan prijevoz bicikala u svim vlakovima u RH u kojima je prijevoz bicikala omogućen.

Popis vlakova možete vidjeti ovdje.

Na prugama gdje se odvijaju radovi ili je iz nekog drugog razloga na snazi obustava željezničkog prometa i supstitucija autobusnim prijevozom, ne može se osigurati prijevoz bicikla.

Ove godine Europski tjedan mobilnosti (European Mobility Week) organizira se od 16. do 22. rujna i posvećen je kombiniranju prijevoznih sredstava, pod nazivom ”Mix and move”.

Europski tjedan mobilnosti pruža mogućnost i predstavlja platformu za lokalne vlasti, kao i dionike civilnog društva da:

  • promoviraju postojeće politike, inicijative i najbolje prakse vezane uz održivo kretanje u urbanim sredinama;
  • doprinesu podizanju svijesti građana o štetnom utjecaju koji postojeći trendovi kretanja u urbanim sredinama imaju po okoliš i kvalitetu života;
  • uspostave partnerstvo sa lokalnim dionicima;
  • budu dio europske kampanje dijeleći zajedničke ciljeve i identitet sa ostalim europskim gradovima;
  • naglase svoju opredijeljenost i usmjerenost politici održivog kretanja;
  • pokrenu nove dugoročne mjere i politike.

Europski tjedan mobilnosti manifestacija je u organizaciji Europske unije, Environment DG, s ciljem da se potakne javna svijest i aktivnosti građana protiv zagađenja okoliša uzrokovanog povećanjem motoriziranog prometa u urbanim sredinama, a samim time i poboljša kvaliteta života građana europskih gradova.Na poseban način se potiču mjere usmjerene smanjenju zagađenja okoliša, promoviranju sredstva javnog prijevoza i alternativnih modela kretanja i prijevoza u gradovima.

O važnosti i veličini ove manifestacije u europskim razmjerima najbolje svjedoči činjenica da je u obilježavanje ove manifestacije danas aktivno uključeno više od 2000 europskih gradova.

Gledajući s aspekta društva u kojemu živimo, za željeznički promet može se reći da nudi rješenja prilagođena tome kako se nositi s izazovima mobilnosti i prijevoza u budućnosti te da znatno manje utječe na klimu i okoliš od većine drugih vrsta prometa.

Željeznički prijevoz omogućuje pouzdanu mobilnost i znatno smanjuje negativan utjecaj na okoliš. Osim što je najsigurnija vrsta prometa, željeznički promet rasterećuje ceste i smanjuje zagušenja te stavlja težište na važnost korištenja integriranog sustava željeznice i ostalih vrsta prijevoza.

Previous articleZelena čistka s BIOM-om i Sindikatom biciklista
Next articleCikloturističkim rutama Požeško-slavonske županije