Dobili smo prvu zdravstvenu ustanovu Poslodavca prijatelja bicikliranja!

Specijalna bolnica za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama u Zagrebu prva je zdravstvena ustanova u Hrvatskoj koja je dobila certifikat “Poslodavac prijatelj bicikliranja”.

Ova zdravstvena ustanova, prva u Hrvatskoj s ovim certifikatom, služi kao primjer u zagovaranju i prakticiranju održivog oblika kretanja te odgovornosti prema zdravlju, okolišu i javnom prostoru. Razvijanje svjesnosti o važnosti ovih malih, a ključnih promjena koje imaju značajne posljedice, jedan je od osnovnih ciljeva Sindikata biciklista i Europske biciklističke federacije.

“Certifikacija bolnice kao Poslodavca prijatelja bicikliranja potvrda je ulaganja u zdravlje, poboljšanje infrastrukture, očuvanje okoliša, uštede novca za gorivo te zadovoljnijih zaposlenika koji više borave na zraku i energiziraju se. Svakim korakom i okretom pedale osnažujemo zaposlenike umno i fizički te predstavljamo dobar primjer pacijentima s njihovim roditeljima/skrbnicima”, rekla je dr. sc. Ivana Kern, specijalistica fizikalne medicine i rehabilitacije prilikom uručenja certifikata. Bolnica je 2023. godine postavila stalak za bicikle uz prateću nadstrešnicu, a Grad Zagreb će osigurati dodatna tri stalka. Bolnica će u 2024. postaviti stup za servisiranje bicikala, upisati bicikle u registar bicikala te organizirati edukativna predavanja o održavanju bicikala i sigurnijoj vožnji gradom, najavila je Kern.

Dolazak biciklom na posao sjajna je stvar za održavanje kondicije, ali i radnu produktivnost, ističe koordinator za mobilnost Specijale bolnice bacc. physioth. Marko Krajina: ”Održavam vlastitu kondiciju i snagu kroz cijelu godinu, češće boravim na svježem zraku, ne ovisim o gradskim gužvama i prometu tijelom odlaska na posao, uštedim na vremenu i novcu koje bi potrošio na gorivo, podižem razinu energije i pobuđenosti prije jutarnje smjene, ne trošim vrijeme na pronalazak parkirnog mjesta, značajno smanjujem razinu stresa u prometu, smanjujem negativan utjecaj na okoliš, imam veću i brzu mobilnost po gradu i – generalno se bolje osjećam dok sam tjelesno aktivan”.

Sindikat biciklista provodi program certificiranja tzv. “Cycle Friendly Employer” organizacija kao licencirani certifikator po europskim standardima propisanim od strane Europske biciklističke federacije, što organizacijama “prijateljima bicikliranja” daje poticaj za društveno (i okolišno) odgovorno poslovanje. Program se sastoji od konzultacija, evaluacije i samog certificiranja, a sve organizacije koje bi također željele postati “Poslodavci prijatelji bicikliranja” mogu se javiti Sindikatu biciklista na certifikat@sindikatbiciklista.hr. U današnje vrijeme kada je smanjenje utjecaja motoriziranog prometa na okoliš i zdravlje od presudne važnosti, primjeri poput Specijalne bolnice Goljak pokazuju pozitivan pomak prema direktnom djelovanju u tom smjeru.

Previous articleStotine građanki i građana na posao ide biciklom i zimi
Next articleSafeCycle4Kids: Održana prva radionica sigurne vožnje za djecu