Stotine građanki i građana na posao ide biciklom i zimi


U Zagrebu obilježen Dan zimskog bicikliranja na posao

Inicijativa prijateljskog natjecanja među gradovima, državama i organizacijama pokrenuta je u Kanadi 2013. godine obilježavanjem međunarodnog Dana zimskog bicikliranja na posao drugog petka u veljači. Sindikat biciklista priključio se 2015. pozivajući Zagrepčane, ali i građane drugih gradova na sudjelovanje bez iznimke svake godine.
Iako su se organizatori povukli i više ne obilježavaju ovaj događaj, navika se ukorijenila u mnogim gradovima u Sjevernoj Americi i Europi pa tako i kod nas.

Zahvaljujući dobrom odazivu volontera, u petak 9. veljače smo na čak tri lokacije u Zagrebu nagradili građanke i građane koji koriste bicikl za svakodnevna zimska putovanja. Poklončiće je osigurao Decathlon, a podijeljeni su i naši priručnici s prometnim propisima nastali u sklopu projekta S!gurno ponašanje u prometu uz potporu Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa. Koristimo svaku priliku za informiranje javnosti o važnosti poštivanja propisa kako bismo sudjelovanje u prometu učinili sigurnijim za sve skupine.

Sindikat biciklista tako je već deseti put obilježio Dan zimskog bicikliranja na posao, nekih godina na temperaturama ispod nule, a ove na (pre)toplih jutarnjih 12°C i uz jak vjetar. Planiramo i nadalje poticati građane da bicikliraju i zimi i tako doprinesu boljoj prometnoj slici grada jer bicikliranje nije samo dobrobit za naše osobno zdravstveno stanje i džep nego i korist za cijelu zajednicu na način da smanjuje buku, zagađenje i gužve u sredinama u kojima živimo.

Lokacije na kojima su nagrađivani biciklisti: Savski most, križanje Martićeva/Bauerova, Ulica grada Vukovara kod Spomenika domovini.

Cijelu fotogaleriju možete pogledati na Facebooku.

Previous articleOkrugli stol S!gurno ponašanje u prometu