U petak 12.2. je Međunarodni dan zimskog bicikliranja na posao

Ponovno je došao taj dan! Međunarodni dan zimskog bicikliranja na posao obilježavamo i ove godine i to u petak 12. veljače! Ako i ne biciklirate cijelu zimu, barem 12.2. sjednite na bicikl na putu do posla ili škole – pokažite sebi i drugima da se ipak može!
Pridružite se akciji registracijom na: https://winterbiketoworkday.org/
A možda se sretnemo negdje na zagrebačkim prometnicama uz dijeljenje poticajnih poklončića.
Pozovite kolege i prijatelje, vozite se zajedno ili organizirajte prijateljsko natjecanje! Objavite fotografije na svom Facebook, Instagram i LinkedIn profilu uz hashtagove:
#winterbiketoworkday
#winterbiketoworkdayZG
#winterbiketoworkdayHR
Inicijativa prijateljskog natjecanja među gradovima, državama i organizacijama pokrenuta je u Kanadi 2013. godine i uvijek se održava drugi petak u veljači.
Zagreb je 2015., 2016. i 2017. godine odnio titulu grada pobjednika s najviše zimskih biciklista, odnosno najviše građana koji su se obvezali barem taj dan koristiti bicikl kao prijevozno sredstvo. Potrudimo se i ove godine te pokažimo kako puno Zagrepčana_ki vozi bicikl i zimi!
Koja je svrha i smisao ovakve akcije?
Unatoč hladnom vremenu i pandemiji, bicikliranje je poželjni oblik kretanja gradom jer pomaže u održavanju fizičke distance, smanjuje pritisak na javni prijevoz i smanjuje gužve te doprinosi našem zdravlju i zdravlju zajednice.
Zimske službe treba i dalje podsjećati da se i biciklom ide na posao. Zato biciklističke prometne površine treba čistiti, a ne koristiti za odlaganje snijega. Ako ih i ne čiste, barem da ih ne zatrpavaju.
Pozivamo građane i građanke iz svih gradova Hrvatske na sudjelovanje i njihovo pozicioniranje na mapu svjetskih gradova u kojima se bicikl i zimi koristi kao prijevozno sredstvo!

Facebook event

Previous articleOsvrt: Razvoj biciklističkog prometa ili figa u džepu?
Next articleMeđunarodni dan zimskog bicikliranja na posao 2021