Međunarodni dan zimskog bicikliranja na posao 2021

  Hladnih jutarnjih -7°C nije spriječilo najupornije građanke i građane Zagreba da u petak 12. veljače sjednu na bicikl i odvezu se na posao.

  Nekima je to svakodnevica bez obzira na vremenske uvjete, a obilježavanjem Međunarodnog dana zimskog bicikliranja na posao već niz godina želimo potaknuti i ostale građane na ovaj poželjni oblik kretanja gradom, koji pomaže u održavanju fizičke distance, smanjuje pritisak na javni prijevoz i gužve te doprinosi našem zdravlju i zdravlju zajednice!

  Inicijativa prijateljskog natjecanja među gradovima, državama i organizacijama pokrenuta je u Kanadi 2013. godine i uvijek se održava drugi petak u veljači. Zagreb je 2015., 2016. i 2017. godine odnio titulu grada pobjednika s najviše zimskih biciklista, odnosno s najviše građana koji su se obvezali barem taj dan koristiti bicikl kao prijevozno sredstvo. 

  Ove su godine Zagrepčanke i Zagrepčani zauzeli šesto mjesto na ljestvici gradova sudionika u natjecanju.

  Kako su istaknuli i sami kanadski organizatori, smisao inicijative uvijek je bio u našoj povezanosti s prirodom i jednih s drugima. Ono što je zaista važno je ispričati priču o zimskom bicikliranju i kako to može biti normalno. Protekla godina nas je više nego ikad naučila da cijela zamka automobilske kulture u koju smo se uvukli nije dobra za nas, da su nam potrebni otporni prometni sustavi i da nam više od ičega treba dobro zdravlje, fizičko i mentalno. 

  U Ulici grada Vukovara kod zgrade gradskog poglavarstva biciklistima su podijeljeni poklončići INAbikezona.

  Vidimo se i dogodine!

  Winter bike to work day