Međunarodni dan zimskog bicikliranja na posao 2021

Hladnih jutarnjih -7°C nije spriječilo najupornije građanke i građane Zagreba da u petak 12. veljače sjednu na bicikl i odvezu se na posao.

Nekima je to svakodnevica bez obzira na vremenske uvjete, a obilježavanjem Međunarodnog dana zimskog bicikliranja na posao već niz godina želimo potaknuti i ostale građane na ovaj poželjni oblik kretanja gradom, koji pomaže u održavanju fizičke distance, smanjuje pritisak na javni prijevoz i gužve te doprinosi našem zdravlju i zdravlju zajednice!

Inicijativa prijateljskog natjecanja među gradovima, državama i organizacijama pokrenuta je u Kanadi 2013. godine i uvijek se održava drugi petak u veljači. Zagreb je 2015., 2016. i 2017. godine odnio titulu grada pobjednika s najviše zimskih biciklista, odnosno s najviše građana koji su se obvezali barem taj dan koristiti bicikl kao prijevozno sredstvo. 

Ove su godine Zagrepčanke i Zagrepčani zauzeli šesto mjesto na ljestvici gradova sudionika u natjecanju.

Kako su istaknuli i sami kanadski organizatori, smisao inicijative uvijek je bio u našoj povezanosti s prirodom i jednih s drugima. Ono što je zaista važno je ispričati priču o zimskom bicikliranju i kako to može biti normalno. Protekla godina nas je više nego ikad naučila da cijela zamka automobilske kulture u koju smo se uvukli nije dobra za nas, da su nam potrebni otporni prometni sustavi i da nam više od ičega treba dobro zdravlje, fizičko i mentalno. 

U Ulici grada Vukovara kod zgrade gradskog poglavarstva biciklistima su podijeljeni poklončići INAbikezona.

Vidimo se i dogodine!

Winter bike to work day

Previous articleU petak 12.2. je Međunarodni dan zimskog bicikliranja na posao
Next articleBiciklisti, tko su vaši kandidati na lokalnim izborima? #Ciklorejting