Tvrtka Span postala Poslodavac prijatelj bicikliranja

“Stavljamo lajkove na bajkove i jako smo ponosni na to što je i Sindikat biciklista prepoznao naš trud i što će nas pratiti u budućim inicijativama.”

U petak, 3. lipnja 2022. na Svjetski dan bicikla, tvrtki Span d.d. iz Zagreba uručen je europski certifikat “Poslodavac prijatelj bicikliranja” za lokaciju u Koturaškoj cesti. Certifikat je standardiziran na europskoj razini, a potvrda je društveno odgovornog poslovanja. Ovime se Span pridružio međunarodnoj inicijativi društveno odgovornih kompanija čiji je cilj smanjiti stakleničke plinove i pozitivno utjecati na zdravlje i životne navike svojih zaposlenika. Span se svrstao u društvo istaknutih ekološki i društveno osviještenih kompanija i organizacija u Hrvatskoj i Europi poput, primjerice, Hrvatskog telekoma, Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Ericsson Nikola Tesla, FIVE, IN2 i Syntio. U Europi je oko 300 certificiranih organizacija, a sve se nalaze na zajedničkoj karti: cfe-certification.eu/employers.

Span je za dobivanje certifikata povećao broj i podigao standard parkinga (tzv. klamerica) i ispred firme te u garažnom prostoru koji je rezerviran samo za bicikle. Također, osigurali su i alate za bicikle na recepcijama obje zagrebačke lokacije kao i uredima u Rijeci i Osijeku, a uredi u Koturaškoj imaju i tuševe za bicikliste koji prevaljuju malo konkretnije udaljenosti.

Poticanjem svojih zaposlenika, klijenata i partnera na korištenje biciklom kao prijevoznim sredstvom, Span služi kao pozitivan primjer zagovaranja i prakticiranja održivog oblika kretanja te odgovornosti prema zdravlju, okolišu i javnom prostoru, ali i uštedama. Upravo građani i građanke koji svakodnevno putuju na posao naša su ciljana skupina, a njihov odabir načina putovanja uvelike utječe na prometnu situaciju u gradovima

“Span je oduvijek bio bike-friendly firma – u Zagrebu poslujemo na dvije lokacije, Koturaška i Savska pa nam je bicikl idealno sredstvo prometovanja kada treba brzo i sigurno doći iz jedne lokacije na drugu – ali odnedavno smo to digli na još višu razinu, implementirali neke nove trendove i time zaslužili certifikat “Poslodavac prijatelj bicikliranja”. Dugoročno i predano smo se angažirali oko ove biciklističke inicijative i nećemo stati samo na ovome. U planu za budućnost je već i ideja za shared bikes između naše dvije zagrebačke lokacije. Cilj nam je – kao uostalom i inicijative “Biciklom na posao“ – postići značajnu zelenu promjenu u prometu smanjujući motorizirani promet. A osim toga, vožnja bicikla odlična je stvar i za fizičko te mentalno zdravlje naših zaposlenika. Bicikliranje troši kalorije, smanjuje stres, jača imunološki sustav i osigurava boravak na svježem zraku, a to nam svima dobro dođe.” izjavila je Iva Gredelj, voditeljica ureda Uprave.

Program certificiranja, tzv. “Cycle Friendly Employer” organizacija, provodimo od 2017. godine nakon što smo postali koordinator certifikacije za Hrvatsku od strane Europske biciklističke federacije. Program se sastoji od konzultacija, evaluacije i samog certificiranja, a sve organizacije koje bi se također željele pronaći na europskoj karti i time doprinijeti potvrdi svojeg društveno odgovornog poslovanja mogu nam se javiti na info@sindikatbiciklista.hr.

Previous articlePrijavite se za skup “Bike-friendly organizacije u Hrvatskoj” do 14. lipnja!
Next articleKritična masa za grad bez gasa!