Kritična masa za grad bez gasa!

  U petak 24.6. vozimo se zajedno u masovnoj biciklističkoj povorci širim centrom grada oslobođenim od automobila, barem na tren.
  Okupljamo se ispred Mimare od 17:40, pokret je u 18 sati, a završavamo u parku Ribnjak!
  Pozivamo sve, i djecu i odrasle, i bicikliste i romobiliste, skejtere i rolere! Instalirajte si zvučnike, pustite veselu muziku i uživajte s nama!
  Od 23.-25.6. HŽ Putnički prijevoz je u cijeloj Hrvatskoj odobrio besplatan prijevoz bicikala na vlakovima koji mogu prihvatiti bicikle! A svi koji u tom periodu vlakom dođu u Zagreb na Pedalafest, potvrde kod nas kartu, mogu dobiti 40% popusta na tu vožnju vlakom, za putovanja duža od 25km.
  Facebook event: https://www.facebook.com/events/5002776073151058/
  U jeku energetske i naftne krize želimo ukazati na hitnu potrebu poboljšanja uvjeta za bicikliranje, ali i potaknuti što veći broj građana da ostave automobile i sjednu na bicikl. Važno je ubrzano poraditi na neovisnosti o fosilnim gorivima.
  Još u ožujku ove godine, ali i početkom pandemije koronavirusa, Sindikat biciklista je, ponukan primjerima iz europskih i svjetskih gradova, pozvao gradove u Hrvatskoj da se prilagode održivim oblicima kretanja. Nedavnim europskim embargom na rusku naftu, ova potreba postala je još značajnija. Hitne mjere koje ne zahtijevaju velike infrastrukturne zahvate u prometu, niti puno vremena ili novaca, odaslane su jedinicama lokalne samouprave, ali i nacionalnim vlastima. Postoje dobre prakse koje se mogu samo precrtati iz nama susjednih zemalja, a mogućnosti financiranja razvoja biciklističkog prometa mnogostruke su, od Europskih strukturnih fondova do Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Trošenje novaca na elektrifikaciju motornog prometa će vjerojatno smanjiti ovisnost o fosilnim gorivima, ali neće riješiti prometne nesreće, zagušenja, gužve, zauzimanje javnog prostora, sjedilački način života i kvalitetu života zajednice. Potrebno je ulagati i u već uvriježeno sredstvo aktivne mobilnosti – bicikl koji je, za razliku od električnih automobila, dostupan širim slojevima društva i već se uvelike koristi.
  Kritična masa održava se u sklopu festivala Pedalafest, 23.-25.6.2022. u Centru mladih Ribnjak, sufinanciranim od strane Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba i Fonda za aktivno građanstvo.