Udruga “Sindikat biciklista” sudjeluje u međunarodnom projektu “Biciklom na posao” kojim se želi potaknuti i olakšati korištenje bicikla za putovanja na posao.

 

Opći cilj ovog projekta je postići značajnu i energetski učinkovitu promjenu u prometu smanjujući motorizirani promet i povećavajući korištenje bicikla u svakodnevnim putovanjima na posao.

Ovaj projekt svojem cilju pristupa na dva povezana načina. S jedne strane, sezonskim kampanjama ciljanima na radnike motivira se i nagrađuje one koji započnu ili povećaju broj dolazaka na posao biciklom. S druge strane, stručni savjeti i pomoć u provedbi dostupni su poslodavcima kako bi svoje radno okruženje prilagodili potrebama radnika koji na posao dolaze biciklom. Ova dva pristupa međusobno se nadopunjuju i stvaraju pozitivnu sinergiju čiji uspješan spoj znači da sve više radnika iskorištava pogodnosti sve boljih uvjeta za dolazak biciklom na posao.

Kampanje koje potiču korištenje bicikla kao prijevoznog sredstva za odlazak na posao pokazale su se iznimno učinkovitima u podizanju broja građana koji prometuju biciklom. Takve kampanje također su učinkovite u ostvarivanju dugoročne promjene ponašanja i navika vezanih za način kretanja u prometu, čiji efekti se zadržavaju dugo nakon završetka kampanja.

Prednosti i pokazatelji

  • Za pojedinca postoje brojne koristi putovanja biciklom na posao kao što su ušteda financijskih troškova, poboljšano zdravlje i tjelesna kondicija, smanjenje težine, smanjenje osobnog utjecaja na okoliš i dr.
  • Tvrtke koje sudjeluju u programu ostvaruju dodatne prednosti u obliku uštede na infrastrukturnim investicijama i održavanju velikih parkirališta za svoje zaposlenike, a uz to bilježe i veće zadovoljstvo radnika te manje izostanaka zbog bolovanja.
  • Na razini lokalne uprave, uz prelazak sve većeg dijela građana iz osobnih automobila na bicikle, bilježi se porast kvalitete javnih prostora te se smanjuje potreba za velikim infrastrukturnima troškovima za proširenje i održavanje cesta kao i veću vrijednost područja u kojima se gradi infrastruktura za pješake i bicikliste.

Koristeći se iskustvima i preporukama iz desetak europskih zemalja u kojima postoji višedesetljetna tradicija ovakvih inicijativa, Sindikat biciklista će primijeniti najbolje prakse i razviti sustav motivacije i priznanja zaposlenicima i poslodavacima koji se uključe u projekt.

Formalni podaci o projektu

Koordinator projekta: Europska Biciklistička Federacija (ECF)

Partneri: Konzorcij na čelu s Europskom biciklističkom federacijom (ECF) se sastoji od 13 partnera iz 11 zemalja (Austrija, Nizozemska, Njemačka, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Slovenija, Italija, Hrvatska, Rumunjska, Bugarska, Malta).

Trajanje projekta: 36 mjeseci (26. ožujka 2014. – 25. ožujka 2017.)

Financijska podrška: Ovaj projekt sufinanciran je kroz program Intelligent Energy Europe i od strane Ureda Vlade Republike Hrvatske, Fonda za zaštitu okoliša i energetske učikovitosti te Grada Zagreba (Gradski ured za zdravstvo).

Materijali

Arhiva promotivnih materijala:

Kampanja 2015.

 

Povezani članci

Fakultet elektrotehnike i računarstva postao prvi certificirani fakultet “prijatelj bicikliranja” u...

Početkom 2017. godine Fakultetu elektrotehnike i računarstva predstavnici udruge “Sindikat biciklista” uručili su certifikat “prijatelj bicikliranja”, a u ime Fakulteta preuzeo ga je dekan...

Dobitnici nagrada u 2. nacionalnoj kampanji “Biciklom na posao” od 19....

Napomena: rok za podizanje nagrada u DOM-u, Ribnjak 3, Zagreb je 10. studeni 2016.   Organizacija Nagrada Top firma 1000 Vipnet (44 sudionika) 5*bidon 3*  Poupoupidou kvačica za haljine  1* bike balls...

Dobitnici nagrada u kampanji “Biciklom na posao” od 9. svibnja do...

Napomena: rok za podizanje nagrada u DOM-u, Ribnjak 3, Zagreb je 10. srpnja 2016. Organizacije: Organizacija Nagrada Top firma 1000 – Vipnet (62 sudionika) 3* Poklon bon na Giant...

Hrvatske tvrtke postaju tvrtke prijatelji bicikla (engl. cycle friendly)

U sljedećih tjedan dana vam donosimo kratke priče o pozitivnim primjerima tvrtki koje ulažu u infrastrukturu za biciklistički parking i potiču svoje zaposlenike da...

Cijela Hrvatska od danas putuje biciklom na posao

Zagreb, 9. svibnja - Danas je “biciklističkim doručkom” službeno započela nacionalna kampanja “Biciklom na posao” u organizaciji Sindikata biciklista koja će trajati do 2....

Najavljena je najveća nacionalna kampanja “Biciklom na posao”

Sindikat biciklista je 2. svibnja 2016. godine, zajedno s Ministrom gospodarstva Tomislavom Panenićem i Ministrom zaštite okoliša i prirode Slavenom Dobrovićem, najavila je najveću...

Sponzori kampanje