Rođendanska kritična masa: SADA je naše vrijeme!

Udruga Sindikat biciklista slavi 10 godina djelovanja!

Poticaj za osnivanje biciklo-zagovaračke organizacije u Zagrebu prije deset godina (13. lipnja 2011.) bilo je kritično stanje biciklističke infrastrukture. U Zagrebu, kao i u većini hrvatskih gradova, tada nisu postojale ni strateške odrednice prema održivom prometu, niti operativni planovi, a u mnogima je stanje nepromijenjeno do danas. 

Prva masovna javna akcija kojom smo ukazali na probleme biciklista u prometu bila je upravo kritična masa “Kotač do kotača” održana 3. srpnja 2011.

10 godina i 15 kritičnih masa kasnije, uz sve veće globalne rizike zbog klimatskih promjena i pandemije, lokalna prilagodba prometnih politika i otklon od autocentričnog planiranja više nije stvar odabira nego nužnost.

Ulaskom u novu dekadu našeg djelovanja očekujemo od novih gradskih vlasti zaokret u odnosu na prometnu politiku proteklog razdoblja i nudimo suradnju – kao organizacija s potrebnim iskustvom i znanjem, ali i kao građani koji žele participirati u odlukama koje im izravno utječu na kvalitetu života.

Ovom rođendanskom kritičnom masom, na koju pozivamo sve sugrađanke i sugrađane, ali i goste Grada Zagreba, koji su u našem djelovanju od prvog dana čuli glas koji se zalaže za pozitivan cilj, želimo pružiti još jednom divan osjećaj slobode vožnje gradskim ulicama koje su barem na kratko slobodne od gužve i buke automobila, ispušnih plinova i nervoze, uz muziku i veselje. Pridružite nam se biciklom, romobilom, na skejtu ili na rolama i proslavite s nama 10. rođendan, u nedjelju 4. srpnja 2021.!

Okupljamo se od 17h ispred zgrade Gradske uprave na Trgu Stjepana Radića 1. Krećemo u vožnju u 17:15 rutom: Trg Stjepana Radića 1 – Ulica Hrvatske bratske zajednice – Most slobode – Avenija Dubrovnik – Jadranski most – Savska cesta – Jurja Žerjavića – Ulica Pavla Hatza – Draškovićeva – Ulica Ignjata Đorđića – Smičiklasova – Iblerov trg – Vlaška ulica – Langov trg – Ribnjak ulica (park Ribnjak).

Slavimo u Art Parku po završetku kritične mase uz dj-e Zak i Kuna!

Aktualne informacije pratite na Facebook eventu Rođendanska kritična masa: SADA je naše vrijeme!

Previous articleKako propisno voziti po nepropisnoj infrastrukturi?
Next articleSindikat biciklista i Glovo potpisali Sporazum o partnerstvu