Provedba Programa osposobljavanja za upravljanje biciklom

U siječnju 2016. ponovno je, nakon 12 godina, uspostavljen  formalni okvir za institucionalno obavljanje osposobljavanja djece za samostalno upravljanje biciklom na cesti, a time i uvjeti za izdavanje potvrde o osposobljenosti za upravljanje biciklom. Preduvjet za to bilo je donošenje Programa osposobljavanja za upravljanje biciklom i biciklističkog ispita.

Trenutno važeći Program je ponajprije namijenjen učenicima petih razreda osnovne škole koji se za njega opredijele, što znači da nije obvezan, s tim da se iznimno u Program mogu uključiti i učenici od šestog do osmog razreda koji se u njega nisu mogli uključiti u petom razredu osnovne škole, a u pravilu ga provodi učitelj tehničke kulture ili drugi učitelj koji je prošao odgovarajuću edukaciju agencije nadležne za odgoj i obrazovanje. Određeno je da se Program provodi u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova, HAK-om i agencijom nadležnom za odgoj i obrazovanje, a financira se sredstvima koja će osigurati lokalna zajednica, autoklubovi, sponzori na lokalnoj razini, sredstvima Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa itd.

Bez obzira na to u kojem svojstvu djeca sudjeluju u prometu na cesti, od velike je važnosti prometna kultura koja se stječe od najranije životne dobi. U tom smislu Zakon o sigurnosti prometa na cestama, također u svojim osnovnim odredbama, određuje da je ministarstvo nadležno za poslove obrazovanja dužno u odgojno-obrazovne programe, počevši od predškolskih ustanova, uvrstiti sadržaje primjerene uzrastu, koji imaju za cilj osposobljavanje za sigurno sudjelovanje u prometu te promicanje i podizanje razine prometne kulture.

Proteklih godinu dana trajale su pripreme za provođenje Programa, a informacije i potrebne materijale možete potražiti na HAK-ovom portalu: bicikli.hak.hr.

U siječnju 2017. je, kako doznajemo, održan seminar za voditelje županijski stručnih vijeća na kojem su razmotrene mogućnosti financijske provedbe Programa. Tom je prigodom zaključeno da će Agencija za odgoj i obrazovanje zatražiti proračunska sredstva početkom iduće školske godine kada budu poznati prvi rezultati, odnosno broj prijavljenih u registru za ispit i u registru izdanih potvrda o osposobljenosti za upravljanje biciklom.

Predviđena su dva roka za polaganje ispita:

  • proljetni: 15.04. – 31.05.
  • jesenski: 15.09. – 31.10.

Pozivamo roditelje osnovnoškolaca (5. razred) da se o Programu informiraju kod učitelja, a učitelje na iskazivanje interesa prijavom učenika/kandidata na portal!

Sindikat biciklista je najaktivnija udruga na području Republike Hrvatske koja se zalaže za poboljšanje uvjeta za korištenje bicikla kao efikasnog, održivog i zdravog prijevoznog sredstva i promiče bicikliranje kao poželjan oblik prijevoza u gradovima.

Godinama stjecano teorijsko i praktično iskustvo gradske vožnje članova udruge, poznavanje zakonske regulative kao i mnogih prometnih situacija iz realnog okruženja stavljamo na raspolaganje zainteresiranim školama. Otvoreni smo za dogovor o mogućim vidovima suradnje te pozivamo ravnatelje i učitelje u provedbi Programa da nam se jave na mail: info@sindikatbiciklista.hr.

hak2

Previous articleZagreb ne prepušta vodeće mjesto na međunarodnom Danu zimske vožnje biciklom na posao treću godinu zaredom
Next articleGlas za očuvanje Zemlje od klimatskih promjena uzrokovanih fosilnim gorivima