Međunarodni turnir u bike polu – Zagreb International 2014

Klub Bike Polo Zagreb poziva vas 17.-18. svibnja na adrenalinski vikend – na drugo izdanje međunarodnog turnira u polu na biciklima. Organizatori su ponovili prošlogodišnji uspjeh pa je i ove godine interes i broj prijava bio veći od maksimalnog broja timova (18) koji mogu pristupiti turniru. Posjetitelje očekuju neizvjesni dvoboji na dva kotača, uzbudljive vožnje i trikovi te odlična atmosfera među timovima koji stižu iz nekoliko zemalja Europe. Povijest bike pola kao sporta Godine 1891. Irac Richard J. Mecredy osmislio je polo na biciklima kao dio oproštajne zabave povodom završetka svoje trkačke karijere. Vrlo brzo počeli su se pojavljivati klubovi u SAD-u, Irskoj i Velikoj Britaniji, a na Olimpijskim igrama u Londonu 1908. godine, bike polo uključen je kao demo sport. Od tih početaka do 1999. godine, bike polo se igrao isključivo na travi, uključujući i neke od najvećih nogometnih stadiona tog vremena. Osnovna ideja nastala je iz sporta koji se tradicionalno igra na konjima. Bike Polo na tvrdoj podlozi (Hardcourt Bicycle Polo), ujedno i puni naziv sporta Hardcourt bike polo ili polo na tvrdoj podlozi prvi se put pojavio 1999. godine u SAD-u, točnije na sjeveru u Seattleu, Washingtonu. Počeo se igrati iz čiste zabave od strane biciklističkih kurira, a s obzirom na atraktivnost samog sporta te veliku i međusobno povezanu biciklističku kurirsku zajednicu, bike polo se vrlo brzo širi i na ostatak zemlje.

Međunarodni turnir u bike polu

Bike polo brzo se razvija, nastaju prvi timovi i organiziraju se prvi hardcourt bike polo turniri. Od 2007. polo na tvrdoj podlozi igra se i u Europi. Polo ubrzo prerasta u sport sa zadanim pravilima, jakim međunarodnim timovima, turnirima, sponzorima i sve većim krugom obožavatelja. Bike Polo Zagreb Klub Bike Polo Zagreb registriran je 2010. kao član udruženja The League Of Bike Polo. Trenutan broj registriranih hardcourt bike polo klubova u svijetu je 459, uključujući i Bike Polo Zagreb. Iako kao sport još u povojima u Hrvatskoj, članovi Bike Polo Zagreba sudjelovali su na brojnim biciklističkim događanjima kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, a najznačajniji od njih su kvalifikacijski turnir za europsko prvenstvo u bike polu, Pariz 2012. (2012.), predstavljanje bike pola u Osijeku u suradnji s Bike My Day ekipom (2012.), predstavljanje bike pola na zagrebačkim kritičnim masama s bike-aktivistima Sindikatom biciklista (2012./2013.), suradnja s udrugom Moj Bicikl na prvoj međunarodnoj konferenciji o biciklističkom prometu i ciklo turizmu u Republici Hrvatskoj (2013.), prvi međunarodni bike polo turnir na području Balkana, Zagreb International 2013., europsko prvenstvo u bike polu – EHBPC Krakow (2013), prvenstvo Sjeverne Amerike u bike polu – NAHBPC Minneapolis (2013.) – jedan od članova i suosnivač Bike Polo Zagreba sudjelovao je kao službeni sudac u kvalifikacijskim utakmicama. Zagreb International 2013 U organizaciji bike polo kluba Bike Polo Zagreb, u Zagrebu je 11. i 12. svibnja 2013. održan prvi međunarodni turnir u polu na biciklima, Zagreb International 2013. S odigranih 110 utakmica, timovi iz Slovenije, Mađarske, Italije, Njemačke, Poljske i Velike Britanije te domaći tim Licitar pružili su hrvatskoj publici dva spektakularna dana turnira.

Međunarodni turnir u bike polu
Zagreb International 2014 Veliki interes posjetitelja te pozitivne reakcije gostujućih timova, koji su i sami organizatori brojnih bike polo događanja, bile su poticaj da se Zagreb International organizira i ove godine s ciljem da se, kao tradicionalno godišnje događanje, uvrsti u kalendar sportskih i urbanih događanja u Zagrebu. Ujedno, proljetni termin turnira Zagreb International, organizatori  žele uvrstiti kao stalan termin u kalendaru Lige bike pola. Zagreb International 2014 ugošćuje 18 timova, igrača koji su svi proputovali Europom i šire u potrazi za bike polo izazovima, a koji dolaze iz sve redom jakih europskih bike polo zemalja, Austrije, Češke, Engleske, Italije, Mađarske, Poljske, Slovenije i Hrvatske. Prvog dana Turnira, u subotu, utakmice traju od 10 do 20 sati, a nedjelja je rezervirana za finalne obračune s trajanjem od 10 do 17 sati. Polo turnir održava se kao i prošle godine na in-line hokej terenu „Kuna“, pokraj klizališta na zagrebačkom Velesajmu, ulica Joszefa Antalla BB. Dodatne informacije o turniru možete dobiti ovdje: https://www.facebook.com/events/438530929626003/ https://bikepolozagreb-tournament.tumblr.com/ https://www.facebook.com/BikePoloZagreb https://bikepolozagreb.tumblr.com/

Previous articleMale komunalne akcije #1 – Donji grad
Next article„Hrvatska volontira!“ – volontirajte i vi!