Biciklisti, tko su vaši kandidati na lokalnim izborima? #Ciklorejting

  Mnogi europski i svjetski gradovi su u protekloj pandemijskoj godini proširili pješačke zone i povećali biciklističke koridore te pojačali protok javnog gradskog prijevoza kako bi se omogućilo lakše održavanje fizičke distance, ali i povećala kvaliteta zraka i kvaliteta života opće populacije. Gdje su tu hrvatski gradovi i koja ih budućnost čeka najbolje je provjeriti nadomak lokalnih izbora. Jedno je sigurno – u nekim će gradovima doći do promjene.

  Sindikat biciklista pokreće nacionalni projekt Ciklorejting, povodom lokalnih izbora u svibnju ove godine. Provest ćemo anketiranje kandidata za gradonačelnike u 16 hrvatskih gradova te ćemo u istim gradovima u nekoliko krugova istražiti rejting kandidata s obzirom na njihove programe i politike održivog prometa. Građani će sada, uz uobičajena istraživanja javnog mnijenja koje mjere rejting stranaka, imati priliku vidjeti i kako stoje gradonačelnički kandidati kada su u pitanju njihove politike vezane uz održivi promet – pješačenje, bicikliranje i javni gradski prijevoz. 

  Pozivamo građanke i građane Zagreba, Varaždina, Osijeka, Splita, Rijeke, Zadra, Šibenika, Dubrovnika, Vukovara, Vinkovaca, Pule, Bjelovara, Velike Gorice, Slavonskog Broda, Karlovca i Siska da ispune kratku anketu i anonimno se izjasne za kojeg kandidata bi glasali ako im je tema održivog prometa jedna od najvažnijih politika u njihovom gradu. Anketa je otvorena do ponedjeljka 8.3. u ponoć. 

  Za ispunjavanje ankete kliknite na grad u kojem imate pravo glasa:

  Bjelovar
  Dubrovnik
  Karlovac
  Osijek
  Pula
  Rijeka
  Sisak
  Slavonski Brod
  Split
  Šibenik
  Varaždin
  Velika Gorica
  Vinkovci
  Vukovar
  Zadar
  Zagreb

  Također, s obzirom na to da se već mnogo kandidata i kandidatkinja izjasnilo i najavilo moguću kandidaturu u ovih 16 gradova, u sljedećih nekoliko dana anketirat ćemo i njihova stajališta te provjeriti imaju li u svojim političkim programima obrađene teme koje se tiču politika održivog prometa i načina kretanja, naravno s naglaskom na bicikliranje. Ukoliko niste dobili našu anketu, a kandidirat ćete se za gradonačelničko mjesto u nekom od ovih 16 gradova javite nam se na mail: izbori@sindikatbiciklista.hr

  Projekt Ciklorejting sufinanciran je od strane Global Alliance of NGOs for Road Safety, a u provedbi pomažu razne lokalne udruge i pojedinci iz obuhvaćenih gradova.