Male komunalne akcije: Peščenica-Žitnjak

Borongajska cesta

Gostovali smo na sjednici Vijeća Gradske četvrti Peščenica-Žitnjak te predstavili potencijalne rute za bolju prometnu povezanost za nemotorizirani promet u toj gradskoj četvrti. U nekoliko minuta predstavili smo zone 30 kao način smirivanja prometa i desetak drugih prijedloga. Ciljali smo na uređenje dionica koje smo prepoznali kao one s najvećim potencijalom kvalitetne transformacije u prometnice pogodne za bicikliranje svim uzrastima. Posebno izdvajamo obilježavanje biciklističke trake duž Borongajske ceste prema Sveučilišnom kampusu (vizualizacija na vrhu članka) te na Planinskoj. Uz to su mogući i drugi manji zahvati poput popravaka stanja na Heinzelovoj i Vukovarskoj.

Peščenica-Žitnjak je velika gradska četvrt i mogli smo navesti još prijedloga, no svaki veći zahvat svojim troškovima brzo prelazi mogućnosti realizacije kroz Male komunalne akcije. Naime, svake godine Grad Zagreb prepušta Gradskim četvrtima mali udio svog proračuna da kroz Male komunalne akcije uređuju svoju gradsku četvrt. U praksi se stoga za pojedinu prometnu intervenciju izdvaja najčešće do 1-2 milijuna kuna, te smo svjesni ograničenosti gradskih četvrti na relativno manje zahvate. Ipak, vijećnici Gradske četvrti Peščenica-Žitnjak prepoznaju potrebu i prednosti ulaganja u infrastrukturu za biciklistički promet i nadamo se da će nadležni gradski službenici odobriti i provesti ove prijedloge.

Ako imate slične prijedloge za ovu, ali i bilo koju drugu gradsku četvrt, pošaljite nam ih na e-mail infra@sindikatbiciklista.hr kako bismo ih uputili Vijeću GČ i nadležnim gradskim službama. U međuvremenu smo popis prijedloga već proširili za prijedlog boljeg uređenja staze duž Šetališta Vesne Parun (nadsvođeni potok Bliznec), izgradnju silazne rampe s biciklističke staze na Držićevoj kod petlje prema sjevernom rubu Folnegovićevog naselja te dugoročni projekt uređenja staze duž kanala kraj pročistača prema Ivanjoj Reci i IKEA-i. Ovom trasom bi se moglo izaći na istok iz Zagreba izbjegavajući Resnik.

Koje su vaše ideje?

Preuzmite prezentaciju MKA Peščenica-Žitnjak 2015-2016.pdf

Previous articleCivitas Forum 2015. u Ljubljani
Next article“Good cop, bad cop?” – nova runda razgovora s policijom