Civitas Forum 2015. u Ljubljani

Ljubljana je od 7. do 9. listopada ugostila najveću konferenciju u Europi o održivom prometu i prostorno-prometnom planiranju. Među 560 sudionika iz 43 zemlje, uz predstavnike gradova, regija, udruga, kompanija, instituta i fakulteta iz brojnih europskih gradova bili su i predstavnici Sindikata biciklista.

Predstavnici Sindikata biciklista na Civitas Forumu 2015.
Predstavnici Sindikata biciklista na Civitas Forumu 2015.

Cilj konferencije je svake godine okupiti stručnjake iz zemalja EU kako bi se uspostavio dijalog o mogućnosti poboljšanja procesa prostorno-prometnog planiranja te uvođenje promjena u prometnom ponašanju građana. Pritom su konferencijske rasprave poslužile za prijenos znanja od predstavnika koji prednjače u primjeni najnovijih znanja u održivom prometu.

Tema ovogodišnjeg sastanka bila je “Dijeljenje Grada” (engl. Sharing the city) s fokusom na održivu urbanu mobilnosti kao važan faktor u postizanju veće kvalitete života. Rezultat rasprava, prezentacija i razmjena znanja je doprinos implementaciji inovativnih, pametnih i održivih rješenja u urbanoj mobilnosti europskih gradova i šire (https://www.civitas.eu/content/civitas-forum-conference-2015).

Predstavnici Udruge su, osim na panelima i prezentacijama bili prisutni i na sajmu koji se uz Forum odvija, te su promovirali rad Udruge i projekte na kojima sudjelujemo kao hrvatski partner.

Budući da smo čuli mnogo dobrih iskustava o provođenju projekata i načinu promocije održivih oblika prometovanja, dogovorili smo i buduće suradnje kako bi u Zagrebu i Hrvatskoj što efikasnije utjecali na promjene u prometnom sustavu, kao i kulturi sudionika u prometu. Pri tome imamo podršku krovne biciklističke organizacije u Europi kao hrvatski član European Cycling Federation-a kako bismo povećali ulogu biciklističkog prometa u prometnim sustavima hrvatskih gradova. Također, osim biciklističkog prometa, možemo i želimo utjecati na sve održive načine putovanja i generalno kvalitetu života građana.

Predstavnici Sindikata biciklista na Civitas Forumu 2015.
Predstavnici Sindikata biciklista na Civitas Forumu 2015.

Pritom se želimo koncentrirati na najbolje primjere u susjednim zemljama čiji nam je urbanistički sustav najsličniji. Ljubljana nam je kao grad domaćin ove konferencije jedan od najboljih primjera kako poboljšati situaciju biciklista, pješaka i javnog prijevoza. Posljednjih je godina glavni grad Slovenije puno uložio u infrastrukturu upravo za korisnike tih načina prijevoza, a time je i poslao poruku da je ulaganje u infrastrukturu najbolja promocija i podrška razvoju održivog prometa.

Puni entuzijazma zato krećemo i dalje s radom Udruge te se nadamo da ćemo ostvariti krajnji rezultat, a to je kvaliteta života građana, smanjenje emisija stakleničkih plinova iz prometa i Grad organiziran po principu ‘Grad za ljude’, a ne automobile.

Marko Stančec

Voditelj projekata
Udruga Sindikat biciklista

color_logo

Previous articleIzvještaj sa sastanka s predstavnicima policije, MUP-a i Grada Zagreba
Next articleMale komunalne akcije: Peščenica-Žitnjak