Kritična masa “Najbrži put do zdravog grada”

NOVI TERMIN I RUTA KRITIČNE MASE!
Porast broja osobnih automobila i taxi vozila na prometnicama, posjedovanja automobila u kućanstvima (čak dva ili više) i nedostatna kvaliteta javnog prijevoza koja ga ne čini poželjnim, razlozi su kroničnog preopterećenja prometnica koje je postalo jedan od ključnih problema života u gradu Zagrebu i okolici.
Gužve su postale neizdržive, a rješenja poput ulaganja u bolji javni prijevoz neophodna, ali iziskuju puno vremena i novca. Nova biciklistička infrastruktura i prilagodba postojeće prometne mreže zbog veće sigurnosti za biciklistički promet je najbrži put za jačanje održivog prometa, odnosno povećanje udjela broja biciklista i posljedično smanjenje prometnih gužvi, buke i zagađenja kao i stvaranje ugodnije životne sredine.
 
U petak 26. svibnja 2023. vozit ćemo još jednu kritičnu masu – biciklističku povorku s ciljem promocije bicikla kao ekološkog i atraktivnog gradskog prijevoznog sredstva i ukazivanja na potrebu poboljšanja biciklističke infrastrukture u gradu Zagrebu. Dodatno, skrećemo pozornost na važnost poštivanja prometnih propisa i uvažavanje svih sudionika u prometu, osobito onih najranjivijih.
 
Okupljamo se od 17:45 u ulici Hrgovići kod ulaza u RSC Jarun i krećemo u 18h rutom: Ulica Hrgovići – Jarunska ulica – Ulica M. Haberlea – Ulica Srednjaci – Zagrebačka avenija – Savska cesta – Ulica grada Vukovara – Ulica Hrvatske bratske zajednice (smjer jug) – Slavonska avenija – Ulica Hrvatske bratske zajednice (smjer sjever) – Ulica grada Vukovara – Miramarska cesta – Čazmanska ulica – Paromlinska cesta (Klub Route 66).
 
Pozivamo vas i da isprobate bicikliranje konačno obnovljenom Alejom Matije Ljubeka oko jezera Jarun koje bi, prema najavama, uskoro trebalo postati najveća pješačko-biciklistička zona u Zagrebu sa zabranom prometovanja svim motornim vozilima osim onima s dozvolom.
 
 
Foto: HluShoot, Vilim Hlušička
Previous articleGeneralna skupština ECF-a u Bruxellesu za 2023. godinu
Next articleTri nove organizacije postale Poslodavac prijatelj bicikliranja!