Tri nove organizacije postale Poslodavac prijatelj bicikliranja!

U povodu Svjetskog dana bicikla certificirali smo 3 organizacije

Ovu subotu obilježava se Svjetski dan bicikla! Generalna skupština UN-a na zasjedanju u travnju 2018. proglasila je 3. lipnja Svjetskim danom bicikla s ciljem posvećivanja pozornosti biciklu u razvojnim strategijama i uključivanja bicikla u međunarodne, regionalne, nacionalne i lokalne razvojne politike i programe. Rezolucija ističe prednosti bicikla kao jednostavnog, pouzdanog, dostupnog, čistog i ekološki prikladnog održivog načina prijevoza te je priznanje biciklu kao sredstvu razvoja, poticanja kreativnosti i društvene uključenosti zbog omogućavanja pristupa obrazovanju, zdravlju i sportu.

Sve više različitih kompanija i organizacija prepoznaje važnost korištenja bicikla na putu do posla te potiče svoje zaposlenike na bicikliranje. To doprinosi uštedama, očuvanju okoliša i smanjenju utjecaja na klimatske promjene, ali i na zdravlje pojedinaca zbog svakodnevne  fizičke aktivnosti. Upravo je radno aktivno stanovništvo ono koje najviše stvara prometne gužve u gradovima te se direktnim utjecajem na njihove poslodavce smanjuje prometno zagušenje. U povodu Svjetskog dana bicikla, Sindikat biciklista dodijelio je certifikat “Poslodavac prijatelj bicikliranja” trima organizacijama: Turističkoj zajednici Karlovačke županije, Fakultetu prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i projektnom birou 2A iz Karlovca. Sve tri organizacije zadovoljile su kriterije, koji su standardizirani na razini Europe, i time su se prirduržile međunarodnoj ekipi istaknutih ekološki i društveno osviještenih znanstvenih institucija, kompanija i organizacija u Hrvatskoj i Europi.

Turistička zajednica Karlovačke županije prva je turistička zajednica u Hrvatskoj koja je, kao poslodavac, zaslužila certifikat. Za svoje zaposlenike organizira edukacije o biciklizmu i biciklističkoj kulturi, a zbog prirode posla i za sastanke s dionicima često koriste bicikle u svojem svakodnevnom radu. Zajednica nudi različite aktivnosti  podrške za nove bicikliste, nove zaposlenike ili praktikante upoznaje s biciklističkom infrastrukturom u blizini (stalci, stanice za brzi popravak bicikla, biciklističke rute), savjetuje o individualnim rutama do posla i osmišljava nove rute za one koji žive na mjestu koje nije pokriveno biciklističkom infrastrukturom.

Fakultet prometnih znanosti drugi je certificirani fakultet u Hrvatskoj, međutim prvi je koji je certificirao dvije svoje loakcije, a zaposlenicima i studentima već dulji niz godina nudi bicikle u svojem vlasništvu “Studocikle”. Dekan Fakulteta, izv. prof. dr. sc. Marko Šoštarić tim je povodom izjavio: Dobivanje certifikata za Fakultet znači nastavak kontinuiteta aktivnosti u kreiranju održivog i ekološki učinkovitog prometnog sustava Republike Hrvatske. Osim kontinuiranog obrazovanja studenata u području biciklističkog prometa i aktivne mobilnosti, u proteklom vremenu su značajno unaprijeđena biciklistička parkirališna mjesta u Vukelićevoj ulici i na kampusu Borongaj. Također su uspostavljeni terminali sustava javnih bicikala. Nadamo se kako će navedeno potaknuti naše studente i zaposlenike na više putovanja do fakulteta biciklom. Dugoročni cilj Fakulteta je ostvariti većinu putovanja na fakultet i s njega održivim oblicima putovanja, prvenstveno biciklom i sustavima javnog prijevoza putnika.

Projektni biro 2A iz Karlovca pravi je primjer jednog malog poslodavca poduzetnika koji se ponosi veselim i zadovoljnim, ali i izuzetno efikasnim zaposlenicima upravo zbog svakodnevnog bicikliranja na posao. Za Karlovac i svoj ured kažu: Karlovac je fenomenalan grad za ostaviti auto na parkiralištu ili u garaži i sve obaviti pješice ili biciklom, što mi i činimo. Potičemo zaposlene u našoj tvrtki na takav zdrav, racionalan i održiv način kretanja gradom. Naš je uredski bicikl uvijek na raspolaganju za obavljanje poslovnih tura po gradu…i svakodnevno je u pogonu. Kako se bavimo arhitekturom i urbanizmom, neprestano promišljamo na koji način javne površine učiniti pristupačnijima biciklistima i kako promovirati ideju održive urbane mobilnosti među sugrađanima. Vlastitim primjerom svakako. Stoga nam je certifikat Sindikata biciklista, kojim smo pokazali i dokazali da smo poslodavac prijatelj bicikliranja, jedan od načina da usmjerimo pažnju na važnost i dobrobiti svakodnevnog korištenja bicikla, ali i poticaj svima nama da nastavimo sa našim bike entuzijazmom.

U Sindikatu biciklista provodimo program certificiranja, tzv. “Cycle Friendly Employer” organizacija, nakon što smo postali koordinator certifikacije za Hrvatsku od strane Europske biciklističke federacije. Program se sastoji od konzultacija, evaluacije i samog certificiranja, a sve organizacije koje bi se također željele pronaći na europskoj karti i time doprinijeti potvrdi svojeg društveno odgovornog poslovanja mogu nam se javiti na info@sindikatbiciklista.hr. 

Previous articleKritična masa “Najbrži put do zdravog grada”
Next articleTehnički pregled dvokotača u tvrtkama “prijateljima bicikala”