Koliko kandidati i kandidatkinje za nadolazeći sastav EU Parlamenta podržavaju bicikliranje?

S nadolazećim izborima za Europski parlament 33 liste predstavile su svoje kandidate i kandidatkinje s raznim programima i ciljevima za sljedeći mandat. Kao predstavnici u Europskom parlamentu odlučivat će o mnogim temama vezanim uz bicikliranje i održivu mobilnost. Budući da Europska unija raspolaže alatima koji mogu omogućiti pozitivnu promjenu u državama članicama, Europska biciklistička federacija (ECF) izradila je anketu za sve zemlje članice EU i njihove kandidate i kandidatkinje. Udruga “Sindikat biciklista”, kao član ECF-a, prilagodila je i provela anketu među kandidatima i kandidatkinjama u Hrvatskoj te ih pozvala da potpišu izjavu kojom obećavaju podržavati bicikliranje kao način prijevoza. Analizu ECF-a možete pročitati ovdje.

Kandidatima i kandidatkinjama su se kroz anketu postavila pitanja o ciljevima povećanja broja putovanja biciklima, obvezi ugradnje sustava za prilagodbu brzine na motornim vozilima, povećanju europskih sredstava za razvoj biciklističkog prometa, smjernicama za biciklističku infrastrukturu te kategorizaciju električnih bicikala.

Anketu je ispunilo 44 od 396 kandidata i kandidatkinja (preko 11%) sa 17 od 33 hrvatskih kandidacijskih lista za Europski parlament. Svi, osim jedne kandidatkinje, su pored ankete potpisali i obećanje kojim će se zalagati za podršku biciklističkom prometu i cikloturizmu, poboljšanje biciklističke infrastrukture te povećanje sigurnosti za bicikliranje, ukoliko budu izabrani u Europski parlament.

Predizborne ankete samo nekima predviđaju vjerojatni ulazak u Europski parlament. Unatoč čestim podsjetnicima i produljenjem roka, nitko s liste HDZ-a kao ni s liste Živog zida nije iskazao interes za ispunjavanje ankete i potpisivanje obećanja da će se zalagati za bicikliranje. S kandidacijske liste SDP-a stigli su odgovori šest kandidata i kandidatkinja, a s lista Amsterdamske koalicije i MOST-a odazvao se po jedan kandidat.

Od kandidacijskih lista kojima predizborne ankete ne predviđaju ulazak u EP ističe se lista HNS-a sa sedam dostavljenih odgovora, što predstavlja i općenito najveći odaziv na naš poziv.

U nastavku donosimo prikaz broja ispunjenih anketa prema kandidacijskim listama.

 

Kandidacijske liste prema broju kandidata i kandidatkinja koji su ispunili anketu

 

U Europskom parlamentu organizirani su klubovi zastupnika prema političkoj pripadnosti, a ne prema nacionalnosti (ALDE, ECR, ENF, EPP, Greens, GUE/NGL, S&D…). Zastupnici mogu biti članovi samo jednog kluba, dok nezavisni zastupnici ne pripadaju niti jednom. Sljedeći grafikon prikazuje koliko je kandidata za Europski parlament iz cijele Europske unije potpisalo obećanje prema klubovima iz kojih dolaze.

 

Broj potpisanih obećanja iz svih država članica EU prema klubovima zastupnika u Europskom parlamentu

 

Iz Hrvatske je obećanje potpisalo najviše kandidata i kandidatkinja Kluba zastupnika Saveza liberala i demokrata za Europu (ALDE), njih 11, te iz Kluba zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata (S&D) 6, dok se 18 kandidata i kandidatkinja izjasnilo da ne pripada niti jednom klubu. 

HNS Ivana Nikolić Popović, Davor Nađi, Nataša Gabričević, Kristina Bulešić, Alen Leverić, Tomislav Stojak, Stjepan Čuraj
SDP Biljana Borzan, Romana Jerković, Joško Klisović, Ivana Posavec Krivec , Mladen Novak, Mirela Holy
BM 365 Martina Bienenfeld, Irena Cajner Mraović, Marijo Možnik, Gordana Rusak
RF i SRP Vesna Konigsknecht, Denis Geto, Nikica Nadramija, Mario Jarki
Stranka hrvatskog zajedništva Miljenko Marić, Sanja Vukelić, Karmela Fišer,Goran Marinović
Zelena lista Nenad Matić, Melani Starčević, Mirjana Kolarek-Karakaš, Miljenko Šimunović
Pametno i Unija Kvarnera Ivica Puljak, Dario Carev, Renata Sokol Jurković
Hrvatski suverenisti Kristina Gogić, Bernardica Juretić Rožman (jedina nije potpisala obećanje)
SNAGA Goran Aleksić, Ana Šesto
Amsterdamska koalicija Mira Morović
Blokirani Miriam Kervatin
HSLS Saša Poljanec-Borić
Hrvatska stranka reda Darko Duga
Koalicija zelene ljevice Zorislav Antun Petrović
Lista: Marijana Petir Ana Lažeta
MOST Ivan Bekavac
START Dalija Orešković

Imena kandidata i kandidatkinja koji su ispunili anketu


Broj kandidata i kandidatkinja prema političkoj pripadnosti koji su potpisali obećanje u državama članicama

 

Omjer potpisanih obećanja prema broju zastupnika u Europskom parlamentu po državama članicama

Previous article31.5.2019. Stručni skup “Sigurnost nemotoriziranog prometa i planiranje održive mobilnosti”
Next articleSudjelovanje na 4. CIVINET Forumu u Kranju