Izvještaj sa sastanka s predstavnicima policije, MUP-a i Grada Zagreba

Policija kažnjava biciklista na Selskoj

Još su se sakupljali dojmovi i fotografije s prosvjeda “Kaznite odgovorne!” koji je Udruga “Sindikat biciklista” organizirala u petak 11. rujna, kad nam je u utorak 15. rujna iz Policijske uprave zagrebačke stigao pisani poziv na sastanak. Naznačena tema sastanka bila je “rješavanje problematike biciklističke infrastrukture u Zagrebu”.

Sastanak je sazvao načelnik Sektora policije PU zagrebačke g. Davor Posilović, a pozvani su predstavnik gradskog Sektora za promet (voditelj sektora Mario Miličević), zatim predstavnica udruge “Moj bicikl” (predsjednica Darinka Jug), predstavnik Službe za sigurnost cestovnog prometa iz Ravnateljstva policije (načelnik Josip Mataija), predstavnik Službe za sigurnost cestovnog prometa PU zagrebačke (Dalibor Marijan) i predstavnici udruge “Sindikat biciklista”.

Na sastanak se, nažalost, nije odazvao nitko iz bilo koje službe ili radne grupe Grada Zagreba. Možemo to tumačiti ovakvim ili onakvim motivima, ali neodazivanje na sastanak s policijom čiji predstavnici kažu da inače s gradskim službenicima imaju korektnu suradnju mnogo govori o razini interesa gradskih službenika da pitanju poboljšanja biciklističke infrastrukture u Zagrebu pristupe na konstruktivan način.

Sastanak smo započeli pohvalom osnivanja i opremanja zagrebačke policijske ophodnje na biciklima koja je predstavljena dan ranije. Dio javnosti stekao je pogrešnu predodžbu kako je primarna svrha ovog projekta hvatanje drugih biciklista u prekršaju. Za razliku od toga, radi se o pripadnicima temeljne policije, a ne prometne, kojima je opis posla ipak širi i uključuje prije svega prisutnost na terenu s ciljem prevencije i smanjenja općeg kriminaliteta. Posebno smo naglasili, a činimo to i ovim putem, izuzetno zadovoljstvo što je napokon i u Zagrebu došlo do osnivanja policijske patrole na biciklima. Vjerujemo da će već nakon mjesec dana njihove svakodnevne vožnje na zagrebačkim prometnicama rezultirati puno boljim razumijevanjem biciklističkog viđenja problema s kojima se suočavamo u prometu. Nemogućnost da se zagrebačkim biciklističkim stazama vozi bicikl u kontinuitetu na siguran i legalan način očigledna je svakome tko je to barem jednom ozbiljno pokušao. Vjerujemo da će neposredno iskustvo ovih policijskih službenika koji će se suočiti s nemogućnošću normalnog kretanja gradom na biciklu u svrhu obavljanja svog posla jasno ukazati na apsurdnost i neusklađenost biciklističke prometne infrastrukture i zakonskih obaveza. Posebno smo na sastanku naglasili neprihvatljivost stava jednog dijela pristranih prometnih “stručnjaka” da se nedostaci i nepravilnosti u infrastrukturi prelijevaju na teret samih korisnika takve infrastrukture koji bi, za razliku od drugih sudionika u prometu, trebali svako malo mijenjati svoju vrstu sudjelovanja prometu (prebacujući se prisilno iz svojstva vozača vozila u svojstvo pješaka) kako bi mogli uopće doći do bilo kojeg odredišta na siguran i legalan način.

Ovaj sastanak je, po ne znamo koji put u proteklih 3-4 godine, imao obilježja inicijalnog sastanka na kojem se neki novi i neki stari akteri iznova upoznaju s problematikom biciklističkog prometa. Imajući to u vidu, razumljivo je poprilično mnogo lutanja između tri okvirne teme: odgovornost lokalne samouprave za izgradnju i održavanje prometne infrastrukture, odgovornost korisnika same infrastrukture, te problematika lošeg uređenja biciklističkog prometa u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama i ostalim relevantnim propisima. S obzirom na dugo trajanje sastanka (oko 2h), velik broj sudionika, i zabranu od strane policije da se u svrhu izrade zapisnika sastanak snima, u ovom izvještaju nećemo niti pokušati kronološki navesti tijek razgovora.

Stav predstavnika policije da je stanje infrastrukture za biciklistički promet relativno zadovoljavajuće ne ulijeva povjerenje. Ipak, uz napomenu da neće odmah moći sve popraviti, pozvani smo da prijavimo nedosljednosti koje smatramo nepropisnima. Isto tako, dogovorili smo da se ponovo sastanemo u roku od mjesec dana, što pokazuje namjeru i pristup rješavanju problema. Kako ih ne bismo potopili prijavama, za početak smo odlučili prijaviti samo probleme u Ul. grada Vukovara. Naveli smo neobilježene prijelaze, nepropisno obilježene prijelaze, izblijedjele staze, staze pretvorene u parkirališta, semafore programirane na način opasan za pješake i bicikliste, te sve druge probleme koje smo uočili.

Predstavnici policije su ostali zatečeni tvrdnjama da policija koristi propuste gradskih službi za kažnjavanje biciklista, no ukazali smo im na primjere, te su nas zatražili da ih uputimo na takve lokacije. Također smo ukazali na razliku između lakših i težih prekršaja, uz prigovor da se uglavnom kažnjavaju lakši, bezazleni prekršaji koje biciklisti čine zbog svoje sigurnosti i zbog propusta gradskih službi. Kao zaključak je dogovorena suradnja sa Službom za prevenciju s kojom ćemo pokušati iskomunicirati ove probleme kako bi policijski službenici na terenu imali bolje razumijevanje prilikom odabira lokacija i razloga kažnjavanja biciklista.

Tema u kojima nije bilo pozitivnog zaključka su problemi zakona i odgovornost jedinica lokalnih vlasti. Predstavnici PU zagrebačke su rekli da je uređenje prometa prepušteno lokalnim samoupravama po čl. 5. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, ali po tom istom članku st.12. ne vide svoju ulogu u nadzoru rada lokalnih samouprava. Podsjetimo, čl.5. st.12 Zakona o sigurnosti prometa na cestama glasi:

“Upravni i inspekcijski nadzor nad jedinicama lokalne samouprave i drugim subjektima kad obavljaju poslove iz ovoga članka obavlja ministarstvo nadležno za unutarnje poslove.”

Za probleme u zakonu pažnja je skrenuta na predstavnika Službe za sigurnost prometa na cestama u Ravnateljstvu policije. Na sastanku je to bio g. Vladimir Trivunović. Na sastanak je došao s ispisom naših 30-ak prijedloga zakonskih izmjena za koje kaže da ih dosad nisu razmatrali jer dosadašnje izmjene zakona nisu bile zbog povećanja sigurnosti prometa pješaka i biciklista. Na upit hoće li ih razmotriti prilikom donošenja očekivanog novog Zakona o sigurnosti prometa na cestama, Trivunović nas je uputio da ponovimo svoje prijedloge kada novi zakon bude na javnoj raspravi. Na upit možemo li razgovarati o novom zakonu prije javne rasprave Trivunović je jasno odgovorio – ne!

Prihvatili smo svu suradnju koju su ponudili predstavnici policije. Nadamo se da su ovo prvi koraci trajnije suradnje s policijom koja će rezultirati većom sigurnosti pješaka i biciklista, te boljim razumijevanjem policije za najranjivije u prometu. Što se tiče odgovornih u MUP-u i Službe za sigurnost cestovnog prometa u Ravnateljstvu policije, morat ćemo biti još jasniji i glasniji jer očito nemaju sluha.

Previous articleRadionica o teretnim biciklima – izvještaj
Next articleCivitas Forum 2015. u Ljubljani