Europski tjedan mobilnosti 2022: “Kombiniraj i kreći se!“

Tema Europskog tjedna mobilnosti 2022. je „Bolja povezanost“, a obuhvaća svaki vid održivog prijevoza u gradskom okruženju. Ova je tema odabrana kako bi se pojedinci diljem Europe ponovno međusobno povezali nakon više mjeseci izolacije, ograničenja i prepreka uzrokovanih pandemijom bolesti COVID-19. Ljudi se mogu povezati, primjerice, na način da se sastaju na trgu u svojem gradu dolazeći pješke, vozeći bicikl ili koristeći javni prijevoz. Pametnim planiranjem i bolje organiziranim prijevozom omogućuje se efikasnije povezivanje mjesta i osoba.

S tim ciljem odabran je i ovogodišnji slogan “Kombiniraj i kreći se!“. Njime se potiče odabir aktivnih načina kretanja ili kombiniranje hodanja i biciklizma s javnim prijevozom. Naravno, hodanje i biciklizam imaju i mnoge druge prednosti, poput društvene i ekonomske pristupačnosti, ne proizvode štetne emisijske plinove te imaju pozitivan učinak na ljudsko zdravlje.

Kao i svake godine do sada, u suradnji s HŽ Putničkim prijevozom, tijekom Europskog tjedna mobilnosti osiguran je besplatan prijevoz bicikala u svim vlakovima u kojima je omogućen prijevoz bicikala na području Hrvatske.

Aktivnosti Sindikata biciklista

Već dugi niz godina Sindikat biciklista obilježava Europski tjedan mobilnosti, koji se održava od 16. do 22. rujna.

U dva navrata oslobađali smo Masarykovu ulicu od motoriziranog prometa kako bismo osvijestili i građane i gradske vlasti za potrebom proširenja pješačke zone i za smanjenjem broja automobila u centru. Budući da će sam Grad Zagreb 16.-22. rujna zatvoriti motorizirani promet u toj ulici, ove smo godine pokušali ograničiti prometovanje vozila bez dozvole u sjevernom, pješačkom dijelu Draškovićeve ulice s obzirom na to da se ona ne koristi kao pješačka zona i ukazati na tu problematiku. Nažalost nismo dobili dozvolu policije, uz kratko objašnjenje kako je ta intervencija nesigurna.

No, ipak smo pripremili nekoliko malih slatkih događanja pa nam se pridružite, bilo kao volonteri u organizaciji, bilo kao posjetitelji:

  • dijeljenje biciklističkog doručka
    mjesto i vrijeme: iznenađenje, 16.- 22.9.2022.

Pronađite volontere Sindikata biciklista kako jedno jutro od 16. do 22. rujna na ulicama Zagreba dijele biciklistički doručak vozačima bicikala koje sretnu na putu do posla

  • biciklistički poligoni za klince
    mjesto#1: Knjižnica Augusta Cesarca, Radauševa 7, Maksimir, Ravnice, 19.9.2022., 18 sati

Ispred Knjižnice Augusta Cesarca postavit će se poligon za klince na kojem će ih se poučavati o prometnim pravilima za bicikliste i bontonu u prometu.

Organizator: Sindikat biciklista i Knjižnica Augusta Cesarca

mjesto#2: u blizini parka Kate Šoljić, Trešnjevka sjever, 20.9.2022., 18 sati

U blizini parka Kate Šoljić postavit će se poligon za klince na kojem će ih se poučavati o prometnim pravilima za bicikliste i bontonu u prometu.

Organizator: Sindikat biciklista i MO Ciglenica

  • predavanje “Cycleship”, magistarski rad produkt dizajnera Jakova Habjana
    mjesto: Dom održive mobilnosti, Ribnjak ulica 3, 21.9.2022.,19 sati

Sve više predmeta u našoj okolini, od mobitela do perilica rublja, postalo je sve zamršenije i teže razumljivo. U trenutku kada nešto neizbježno krene po zlu, korisnik je izostavljen, bez moći nad sudbinom tog predmeta. To, u kombinaciji s činjenicom da je kapital lakše steći prodajom novog nego popravljanjem starog, stvara veliki odmak između prosječnog korisnika i predmeta. Sličan slučaj može se promatrati u kontekstu bicikala, a inicijative poput Swapfiets rastu kako bi se riješila ova situacija. U svom istraživanju proučavao sam poveznicu između korisnika i predmeta, koristeći bicikl kao studiju slučaja. Cycleship istražuje kako proces povezivanja i izgradnje odnosa s biciklom donosi dugovječnost i potiče brigu. Pitao sam se kako posebni dodaci mogu zaustaviti i obrnuti zastarijevanje bicikla. Kako se može olakšati proces sudizajniranja nečijeg bicikla, kroz koji se njeguje emocionalna veza između korisnika i predmeta? Kako kreativnost može igrati ulogu u pretvaranju običnog predmeta u ekskluzivan?

Jakov je svoj magistarski rad obranio 2022. godine na Royal Academy of Art u Hagu.

Organizator: Sindikat biciklista

Predavač: Jakov Habjan

Sve novosti možete pratiti i na Facebook eventu.

Previous articleTvrtka Neos postala Poslodavac prijatelj bicikliranja
Next articleGradu Varaždinu uručen je certifikat „Poslodavac prijatelj bicikliranja“