COP26CYCLING.COM

  Otvoreno pismo: Svjetska koalicija poziva vlade na COP26 da povećaju razinu bicikliranja kako bi se smanjile emisije ugljika te brzo i učinkovito postigli klimatski ciljevi

  Danas Europska biciklistička federacija (ECF) i svjetska koalicija zagovaračkih biciklističkih organizacija objavljuju otvoreno pismo u kojem pozivaju vlade koje sudjeluju na COP26 u Glasgowu da se posvete značajnom povećanju broja građana koji bicikliraju u svojim zemljama kako bi dosegli globalne klimatske ciljeve brzo i učinkovito.

  Svijetu je potrebno mnogo više bicikliranja ako se želimo boriti protiv klimatskih promjena. Bez bržeg i odlučnijeg djelovanja vlada diljem svijeta za smanjenje emisija ugljika iz prometa, osudit ćemo sadašnje i buduće generacije na svijet koji je ugrožavajući i mnogo manje pogodan za život.

  Emisije CO₂ iz sektora prometa nastavljaju rasti. U međuvremenu, prijelaz na automobile i kamione s nultom emisijom će potrajati desetljećima i neće riješiti druge probleme poput prometnih zagušenja i sjedilačkog načina života. Unatoč tome, COP26 Dan prometa 10. studenog trebao bi se usredotočiti isključivo na elektrifikaciju cestovnih vozila kao rješenje za klimatsku krizu s kojom se danas suočavamo.

  ECF i njegovi saveznici vjeruju da bicikliranje predstavlja jednu od najvećih nada čovječanstva za pomak prema budućnosti s nultom emisijom ugljika. Korištenje bicikla proizvodi nultu emisiju, donosi dalekosežne pozitivne društvene učinke i – što je najvažnije – tehnologija je koja je danas već široko dostupna. Svijet si ne može priuštiti da desetljećima čeka da se automobili na fosilna goriva u potpunosti uklone i zamijene električnim vozilima. Moramo hitno iskoristiti rješenja koja nudi bicikliranje radikalnim povećanjem njegove upotrebe.

  Potpisnici otvorenog pisma pozivaju vlade i čelnike koji sudjeluju na COP26 da se usmjere na značajno povećanje razine bicikliranja u svojim zemljama i da se zajednički obvežu na postizanje globalnog cilja više razine bicikliranja. Pismo je poslano vladama i ministrima prometa uoči COP26.

  Udruga „Sindikat biciklista“ iz Zagreba također je potpisnica ovog pozivnog pisma te poziva Vladu RH i ostale donosioce odluka da poveća ulaganje u razvoj bicikliranja u Hrvatskoj, a ne samo u elektrifikaciju osobnih automobila i ostalih motornih vozila.

  Jill Warren, izvršna direktorica Europske biciklističke federacije, izjavila je: “Ne postoji zamisliv način da vlade smanje emisiju CO₂ dovoljno brzo kako bi izbjegle najgore klimatske krize bez značajno više bicikliranja. Razorni učinci ubrzanja globalnog zatopljenja trebali bi biti jasni svima, a povećanje razine bicikliranja najbolji je način za brzo smanjenje emisija ugljika iz prometa u velikim razmjerima.”

  Henk Swarttouw, predsjednik Europske biciklističke federacije i World Cycling Alliance, izjavio je: „Bicikliranje bi trebalo biti kamen temeljac globalnih, nacionalnih i lokalnih strategija za postizanje ciljeva bez ugljika. Na COP26 vlade se moraju obvezati da će osigurati financiranje i zakone za siguran i pravičan prostor za bicikliranje. Građani su spremni za promjenu, sada naši lideri to trebaju omogućiti.”

   

  Pročitajte otvoreno pismo vladama na COP26: www.cop26cycling.com