Brojalica biciklističkih svjetala 2021

  Udruga “Sindikat biciklista” započela je 2015. godine uz pomoć volontera provoditi mjerenje biciklističke osvijetljenosti u Zagrebu. Otada bilježimo vrlo niske postotke korištenja svjetala među zagrebačkim vozačima i vozačicama bicikala. Uz male varijacije ovisno o godišnjem dobu, rezultati pokazuju da svega oko trećine koristi oba uredna i vidljiva svjetla, petina ima samo jedno, a čak polovica ih noću nema nikakvo osvjetljenje.

  Cilj ove akcije je utvrditi koliko građana i građanki Zagreba koristi svjetla na biciklu, s obzirom da službena mjerenja ne postoje, i potaknuti ih da zbog vlastite sigurnosti, ali i sigurnosti ostalih sudionika u prometu promijene svoje navike ukoliko svjetla nisu koristili.

  ZAKON PROPISUJE SLJEDEĆE:
  Od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću), a i danju u slučaju smanjene vidljivosti (magla, snijeg, kiša, prašina, dim…), na biciklu mora biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani. Iznimno ne mora imati upaljena svjetla bicikl kad je zaustavljen ili parkiran u naselju uz sam rub kolnika. Vozač bicikla koji se kreće kolnikom na cesti dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti (magla, snijeg, kiša, prašina, dim…) biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom (kazna 300,00 – 500,00 kn).

  Pozivamo vas da se priključite brojalici svjetala u periodu od 22. do 28. studenog 2021. (produljeno do 5. prosinca 2021.), bilo kad od sumraka (paljenje ulične rasvjete) do svanuća.
  Zadatak je jednostavan i zahtijeva samo 15 minuta vašeg vremena!

  1. odaberite prometnu lokaciju u gradu* (najbolje neki od važnijih biciklistički pravaca, npr. Most slobode ili Ulica grada Vukovara ili Martićeva ili Trešnjevački trg ili…),
  2. zabilježite sljedeće podatke: datum, vrijeme (15 min. od sumraka do svanuća*, npr. 17:45-18:00), temperaturu i vremenske uvjete (npr. 8°C, lagana kiša/suho/magla/vlažno…),
  3. izbrojite sve bicikliste – odvojeno M i Ž (osim onih koji guraju bicikl) koje vidite u 15 minuta neovisno o smjeru i površini kojom voze prema priloženoj tablici (možete koristiti papir i olovku ili aplikacije za mobitel, npr. ‘Thing Counter’), a sadrži sljedeće podatke:
   a. bez ikakvog svjetla (M/Ž),
   b. oba uredna svjetla (M/Ž),
   c. samo prednje bijelo/žuto svjetlo (M/Ž),
   d. samo zadnje crveno svjetlo (M/Ž),
   e. obratno/zbrkano (M/Ž)
  4. navedene podatke nam dostavite putem Facebooka ili na mail info@sindikatbiciklista.hr (“Brojalica svjetala”)
   * prometnu lokaciju preporučamo da ne biste uzalud stajali 15 min. zbog par biciklista koji će proći, a termin iz istog razloga prilagodite najvećem prometu, npr. vrijeme povratka s posla.

  Tablica:

  Budite iskreni i točni, bez iskrivljavanja ili uljepšavanja podataka.

  Molimo vas da proširite vijest o našoj akciji kako bismo brojenjem obuhvatili što veći broj vozača bicikala i tako dobili relevantnije podatke.

  Hvala na sudjelovanju!

  Novosti možete pratiti na eventu “Brojalica biciklističkih svjetala 2021”.

   

  ❕ Akcija se provodi u sklopu projekta “Održivo kretanje Zagrebom 2021”, uz podršku Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba