Biciklijada Dugave bicikliraju i “Franov bicikl”

Edukacijski programi Sindikata biciklista

U subotu 31. svibnja OŠ Fran Galović iz Dugava organizira biciklijadu i program prigodom zvršetka projekta “Franov bicikl” na koji se pozivaju građani, odrasli i djeca, ne samo iz Dugava nego i iz cijelog grada.

Namjera biciklijade je ukazati na nedostatak kvalitetne biciklističke infrastrukture unutar naselja Dugave kojom bi  se sigurno i efikasno moglo prometovati. Ujedno se obilježava završetak prve godine školskog projekta “Franov bicikl” na kojem je Sindikat biciklista aktivno sudjelovao zajedno s drugim udrugama i partnerima škole.

Među ostalim ciljevima projekta je izgradnja biciklističkog poligona, kvalitetnog parkirališta za bicikle te biciklističke staze u Dugavama, a osobito prema Buzinu. Važnost izgradnje sigurne biciklističke poveznice do Buzina je što sada djeca od tamo dolaze školskim autobusima što ih uvelike ograničava u odlasku na izvannastavne aktivnosti. Stoga bi s postojanjem biciklističke staze učenici na siguran i jednostavan način mogli doći do škole, neovisno o školskom autobusu i roditeljskom prijevozu.

Udruga Sindikat biciklista aktivno se uključila u provedbu projekta najviše kroz program edukacije za učenike. Tijekom ožujka i travnja volonteri udruge održali su predavanja za učenike ukupno 12 odjeljenja viših razreda škole (od 5. do 8.), čime smo nastavili edukativno djelovanje u zagrebačkim školama. Predavanja su obuhvatila teme biciklističke prometne kulture, upoznavanje s temeljnim propisima i važnost njihovog poštivanja te upoznavanje s bicikliranjem kao zdravim i ekološkim načinom kretanja i rekreacije. Također su obuhvaćene teme sigurnosti u prometu i praktični savjeti za ugodnu vožnju. Predavanja o prometnim pravilima u nižim razredima škole (1.-4. razredi) održali su predstavnici policije.

Osim toga je s Ekološkom grupom škole započeto “mapiranje kvarta” pri čemu su ucrtani smjerovi kretanja učenika do škole ili mjesta gdje pohađaju izvanškolske aktivnosti. Zatim su kroz razgovore s učenicima predloženi najbolji smjerovi na putu prema školi. Kroz šetnju s učenicima po najfrekventnijim smjerovima uočile su se mnoge prepreke i nedostatak biciklističke infrastrukture te su dani konkretni prijedlozi za njeno unaprijeđenje. Cilj radionice bio je upoznati se sa važnošču kvalitetne i prilagođene biciklističke infrastrukture za sigurnu i ugodnu vožnju do odredišta.

Kroz savjetovanja školi je predložen način za uređenje biciklističkog parkirališta kako bi ispunjavao tehničke i sigurnosne standarde, ali i kako bi cjelokupni okoliš škole postao prilagođen za bicikliste.

Suradnja sa školom Fran Galović bila je iznimno poticajna i ugodna te se veselimo njenom nastavku iduće školske godine.

Program bicilijade ‘Dugave pedaliraju’ :

  • 9,00 – 9,30 Registracija svih sudionika ispred škole Frana Galovića
  • Izvođenje himne biciklijade
  • 9,45 – 10,30 Vožnja dva kruga po isplaniranoj ruti kroz ulicu Sv. Mateja
  • 10,30 – 11,30 Upoznavanje s institucijama u naselju Dugave na predviđenim mjestima
  • 11,30 – 12,00 Radionice ispred škole – karate, tenis, mali popravci na biciklima (Bicklopopravljaona), radionica bubnjanja, …
  • 12,00 – 13,30 Sportske aktivnosti na školskom igralištu: odbojka, graničar, tenis, oslikavanje školskog igrališta kredama u boji; besplatno sudjelovanje u pokaznim teniskim vježbama za korisnike usluga Centra za tražitelje azila i doma za djecu i mladež.

 

Previous articleNextbike – prvih godinu dana
Next articleDani otvorenih vrata udruga 2014.