Zagreb se i ove godine pozicionirao među vodeće gradove zimskog bicikliranja na posao

Već tradicionalno, stanovnice i stanovnici Zagreba sudjelovali su 8. veljače u obilježavanju Međunarodnog dana zimskog bicikliranja na posao.

Radi se o pohvalnoj inicijativi pokrenutoj 2013. u Kanadi kao prijateljsko natjecanje među gradovima i zemljama svijeta. Održava se svake godine drugog petka u veljači, već proteklih 6 godina. Zagreb je pobijedio tri uzastopne godine, zbog brojnosti onih koji su se obvezali da će barem taj dan koristiti bicikl na putu do posla, dok je 2018. godine vodstvo preuzeo Novi Sad.

Ove godine Zagreb je osigurao 3. mjesto, a na visokom 5. mjestu našao se Varaždin!

Ni Zagrepčanima niti Varaždincima nije potreban poseban dan za sjesti na bicikl na putu do posla i u zimskim mjesecima, no čini se da je zabavno-natjecateljski karakter ovog događaja ipak izazvao veći interes za bicikliranje.

U petak ujutro u oba grada dijeljen je biciklistički doručak kao poticaj i zahvala onima koji automobile ostavljaju kod kuće i time smanjuju nesnosne gužve u prometu i zagađenje zraka.

Prednosti bicikliranja na posao su mnogobrojne: štedimo novac, ne gubimo vrijeme u gužvama i tražeći parking, razbudimo se i efikasniji smo na poslu, a zbog fizičke aktivnosti manje je i bolovanja. Time je bicikliranje povoljno za zaposlenike, ali i za njihove poslodavce. U nekim europskim gradovima, naime, poslodavci svoje zaposlenike potiču na vožnju biciklom tako da im se nude razni poticaji, nerijetko i novčani.

Previous articleCertifikat “Prijatelj bicikliranja” uručen Prvoj gimnaziji iz Zagreba
Next articleGodišnji izvještaj 2018.