Certifikat “Prijatelj bicikliranja” uručen Prvoj gimnaziji iz Zagreba

    Prva gimnazija u zagrebačkom naselju Utrine prva je i za sada jedina škola u Hrvatskoj kojoj je 20. prosinca 2018. uručen europski certifikat “Prijatelj bicikliranja” te se time pridružila inicijativi društveno odgovornih organizacija u Europi čiji je cilj smanjenje stakleničkih plinova i utjecaj na zdravlje svojih zaposlenika i korisnika, u ovom slučaju učenika.

    U Hrvatskoj certificiranje provodi Sindikat biciklista, a dosad je standardizirani certifikat po europskim propisima uručen FER-u, Ericssonu NT, Agenciji 404 i INA-i za upravnu zgradu u Novom Zagrebu.

    Prva gimnazija provodi vlastiti projekt „Biciklom u školu“ (BUŠ), nagrađuje učenike koji koriste bicikl kao prijevozno sredstvo, a ovim je priznanjem okrunila svoj dugogodišnji trud u promicanju zdravog načina života s naglaskom na održivi prijevoz.

    Fotografija: Prva gimnazija

    Udruga Sindikat biciklista provodi program certificiranja, tzv. “cycle-friendly employer” organizacija, nakon što je 2016. godine ovlaštena za koordinatora certifikacije za Hrvatsku od strane Europske biciklističke federacije. Program se sastoji od konzultacija, evaluacije i samog certificiranja, a sve organizacije koje bi željele postati “prijatelji bicikliranja” mogu se javiti na mail: info@sindikatbiciklista.hr.