Tricikl za starije i teže pokretne osobe 2017

Nastavno na uspješno proveden projekt Tricikl za starije i teže pokretne osobe u 2016. godini, Sindikat biciklista je nastavio s provedbom i širenjem projekta i u ovoj godini.

Cilj projekta “Tricikl za starije i teško pokretne osobe” je unaprijediti kvalitetu života spomenute demografske skupine u odnosu na njihovu mobilnost. Starije i teže pokretne osobe često predstavljaju ugroženu i marginaliziranu skupinu društava, pogotovo u vidu njihove mobilnosti te ih se često percipira kao neaktivni dio društva i ne uključuje u društvene procese iako se radi o sposobnim pojedincima sa korisnim iskustvima i znanjima. Nametnuta pasivizacija rezultira time da starije i teško pokretne osobe ne sudjeluju u održavanju i stvaranju svoje okoline, njihov glas i njihove potrebe se ne čuju i nisu uvažene prilikom planiranja urbane mobilnosti, što u konačnici rezultira neprilagođenošću prometne infrastrukture njihovim potrebama. Istovremeno osobe iz ove populacije izložene su puno većim zdravstvenim rizicima, a tjelesna aktivnost važan je čimbenik za njihovo fizičko i psihičko zdravlje.

U 2016. godini posjetili smo zagrebačke gerontološke centre i Udrugu invalida rada Zagreba, a u 2017. Udrugu mladih s invaliditetom “Zamisli” te Udrugu gluho-slijepih osoba grada Zagreba. U planu je posjetiti i ostale gerontološke centre, koji nisu bili obuhvaćeni u 2016. godini.

Ukoliko imate prijedlog ili potrebu za posjetom te pomoć oko odabira i nabavke tricikla, slobodno nam se obratite na info@sindikatbiciklista.hr ili na broj telefona 0989930123 (Tena Šarić, voditeljica projekta).

* Projekt je financiran sredstvima iz Javnog natječaja za financiranje programa i projekata udruga iz područja socijalnog i humanitarnog značenja iz Proračuna Grada Zagreba za 2017.

Previous articlePlatforma EU projekata 2017
Next articlePozivamo vas na božićni tulum 16. 12. 2017.