Platforma EU projekata 2017

Nastavno na uspješno proveden projekt Platforma EU projekata održive urbane mobilnosti i bicikliranja u 2016. godini, Sindikat biciklista je nastavio s provedbom i nadogradnjom Platforme i u ovoj godini. Cilj projekta ostaje dosljedan prvotnim polazištima; potrebno je osigurati i redovite ažurirati izvore znanja o inicijativama sufinanciranim kroz fondove Europske unije na specifičnim temama održive urbane mobilnosti i bicikliranja.

Zamišljena kao alat namijenjen pretraživanju projekata koji se bave biciklističkim prometom, kulturom, infrastrukturom i prilagodbom gradova mjeri čovjeka i biciklista, Platformom su prikupljene informacije o 100 i više projekata sufinanciranih iz različitih EU programa suradnje. Ukazano je na načine rješavanja prometnih problema na sveučilištima uspostavom bike-sharing sustava kroz projekt T.aT; predstavljeni su alati promocije i efikasnijeg uključivanja pedeleca u promet projektom GO PEDELEC; predstavljen je proces razvijanja bike-friendly standarda među privatnim subjektima kroz projekt BIKE2WORK, a zagrebačka iskustva održivog prometnog planiranja pokazana su kroz projekte PRESTO, CH4LLENGE i TRAILBLAZER.

U 2017. godini Platforma će biti nadograđena novim sadržajima o inovativnim rješenjima, najboljim praksama i kreativnim inicijativama koja su implementirana u okviru predstavljenih projekata. Od car-free susjedstava u Freiburgu, inovacija u projektiranju prometnih raskrižja u gradiću Mestre u Italiji, do bike-friendly ulica u Gdansku, novi primjeri iz Platforme će naglasiti važnost održivog prometa s aspekta EU programa i projekata.

Gledajući na teme održivog prometa s jedne strane i rastuće automobilizacije u hrvatskim gradovima s druge, Platformom nastojimo prenijeti znanja o aktivnoj ulozi građana u razvijanju prometa u gradovima i naseljima u kojima živimo. Primjeri koji će biti opisani u novoj verziji Platforme svjedoče o pozitivnim iskustvima kojima je lokalna zajednica u suradnji s javnim vlastima učinila biciklistički promet sigurnom i učinkovitom alternativom motoriziranom prometu.

Nadamo se da će Platforma nastaviti služiti kao izvor znanja za teme održive urbane mobilnosti i bicikliranja!

Pratite nove projekte na https://sindikatbiciklista.hr/platforma-eu-projekata/.

* Projekt je financiran sredstvima iz Javnog natječaja za financiranje programa i projekata udruga iz područja europskih integracija i fondova Europske unije iz sredstava Proračuna Grada Zagreba za 2017. godinu.

Previous articleEuropean Cyclists’ Federation u Zagrebu održao radionicu
Next articleTricikl za starije i teže pokretne osobe 2017