Svjetski dan zimskog bicikliranja – poziv građanima Zagreba da opet osvojimo prvo mjestu po broju sudionika

Prošle godine Zagreb je pobijedio u ovoj globalnoj manifestaciji koja je pokrenuta prije četiri godine u Kanadi u svrhu promicanja vožnje bicikla u svim vremenskim uvjetima. Po prvi puta su se građani Hrvatske, ponajviše iz Zagreba, u tako velikom broju priključili akciji i pokazali da se biciklom može voziti na posao/u školu u svakom godišnjem dobu, pa tako i zimi.

Kako se prijaviti i sudjelovati

Udruga Sindikat biciklista ove godine opet poziva građane iz cijele Hrvatske da prijavom i postavljanjem svoje pahulje na kartu promiču Hrvatsku u ovom svjetskom pokretu, ali i pokažu zimskim službama diljem Lijepe naše kako snijeg treba čistiti i s biciklističkih staza, traka i nogostupa.
Prijavom na interaktivnu karta svijeta na internetskoj stranici Winter Bike To Work Day-a, ljudi iz cijelog svijeta “obvezuju se” da će 12. veljače biciklirati na posao kakvi god bili vremenski uvjeti – mećava, smrzavica ili vjetar… Dovoljno je samo prijaviti grad u kojem živite i ispuniti kratku anketu o biciklističkom prometu.

wb2wd

Tog će dana volonteri Sindikata biciklista organizirati i simbolično nagrađivanje sudionika na dvije lokacije u Zagrebu simboličnim poklonima kojih je iz godine u godinu ima sve više. Akciji će se pridružiti prva hrvatska certificirana tvrtka “prijatelj bicikala” Dukat koja je osigurala poklone, a Nextbike sustav javnih bicikala iskoristit će priliku za povratak na ulice nakon zimske stanke čime je omogućeno da svatko može sudjelovati u akciji, čak i ako nema vlastiti bicikl! Također svi oni koji postanu Nextbike korisnici u veljači dobit će 60 besplatnih minuta bicikliranja svaki dan!

Prošle smo godine došli do brojke od tisuću sudionika te se nadamo da i ove godine možemo dostići tu brojku te poručiti da je bicikl najzdraviji i ekološki najprihvatljiviji način prijevoza.

Bez obzira jeste li se odvezli bicikom na posao, pozivamo vas SVE na sudjelovanje u Zimskoj kritičnoj masi koja će krenuti u 17:30 ispred Hrvatskog narodnog kazališta (kod Zdenca života).
Vozit ćemo rutom: Masarykova – Teslina – Amruševa – Palmotićeva – Boškovićeva – Preradovićeva – Hatzova (The Beertija).
Pokažite da vas hladnoća ne može smesti!

Previous articleBiciklistima umjesto kazni podijeljena svjetla za bicikl!
Next articleGodišnji izvještaj 2015.