Svjetski dan epilepsije

purple-ribbonSindikat biciklista pomaže u širenju svijesti o epilepsiji.

U subotu 28. ožujka Hrvatska udruga za epilepsiju uz pomoć udruge Sindikat Biciklista organizira prvo obilježavanja svjetskog dana epilepsije „ljubičasti dan“ u Hrvatskoj kroz simboličnu biciklijadu.

„Ljubičasti dan“ ili „Purple day“ je dan pružanja podrške osobama s epilepsijom. Obilježava se 26. ožujka(biciklijada se održava 28.og, subota zbog praktičnih razloga) na svim kontinentima i u više od stotinu zemalja svijeta te je proglašen najutjecajnijim međunarodnim danom u svrhu podizanja razine osviještenosti o epilepsiji. Dan je osnovan 2008. godine inicijativom djevojčice Cassidy Megan, njenih roditelja i Udruge za epilepsiju iz Nove Škotske u Kanadi. Zbog osjećaja usamljenosti i nerazumijevanja, Cassidy koja je tada bila devetogodišnja djevojčica s epilepsijom, izrazila je želju da svima govori o epilepsiji i da pokaže kako se ljudi s epilepsijom ne razlikuju od drugih ljudi.

Epilepsija je kronična neurološka bolest od koje u svijetu boluje oko 1 % stanovništva (oko 65 milijuna ljudi), dok je u Hrvatskoj broj oboljelih oko 40 000 stanovnika. Oboljele često prati stigmatizacija okoline koja jako utječe na kvalitetu života oboljelog, zbog čega pojedini oboljeli ne žele razgovarati o toj bolesti.

Ovom prilikom želimo se obratiti oboljelima da ako im nadležni specijalist preporučuje korištenje bicikla da se odluče na bicikliranje. Korištenje bicikla ima nebrojene pozitivne posljedice na zdravlje i podiže duh, a ne iziskuje prevelik napor.

Pozivamo sve bicikliste i one koji se tako osjećaju na prisustvovanje na biciklijadi i druženje poslije nje na Zrinjevcu kako bi se solidarizirali s oboljelima od ove nevidljive bolesti i iskoristili priliku kako bi se educirali što napraviti u slučaju neočekivanog epileptičnog napada. Hrvatska udruga za epilepsiju osigurat će informativno-edukativne letke „Kako pomoći osobi koja ima napadaj?“

Biciklijada počinje u 12:00 sati pokraj muzeja Mimara, prolazi kratkom rutom po središtu grada i završava na Zrinjevcu. Očekivano trajanje biciklijade je oko 40 minuta.

 

go-purple

Previous articleSastanak s policijom
Next articleOdvozili smo Ljubičastu biciklijadu