Što sve morate znati ako krećete na put biciklom

U nastavku prenosimo sadržaj “Kratkog vodiča za putovanje biciklom” u produkciji HRT-a, emisija Dobro jutro, Hrvatska. U interview-u je sudjelovao Davorin Belamarić, član udruge Sindikat biciklista:

“Kažu da vam za putovanje biciklom treba samo nešto vremena, volje i bicikl. Je li to doista tako i na što sve trebate obratiti pažnju ako se na putovanje odlučite krenuti biciklom, provjerio je novinar Dobrog jutra Kristijan Pelc.

Davorin Belamarić, strastveni biciklist, u nogama ima više od 150 tisuća kilometara na biciklu. Na prvo duže putovanje krenuo je još u studentskim danima. Neke stvari nismo znali, dio ekipe je bio fizički dosta slab. Jednostavno smo podcijenili problem da nije isto voziti po Zagrebu 20 km ili svaki dan voziti preko brda, prisjeća se svog prvog pothvata Davorin. No na pogreškama se uči i upravo zato, nakon nekoliko desetljeća iskustva, svima koji se odluče na putovanje na vlastiti pogon, može dati pravi, provjereni savjet.

Odlučite li se na putovanje Europom, svakako odaberite uređene rute, kojih u Hrvatskoj još nema dovoljno. Na takvoj ruti osigurano je noćenje svakih 20 km, postoje restorani, trgovine, pomoć na cesti. Dok, kad se ide, primjerice, preko Velebita, treba ponijeti tri litre vode jer u Lovincu dućan radi samo do 14.30, ističe Davorin.

Što sve ponijeti sa sobom na putovanje?

Praktično je imati stvari koje su neophodne i brzo dostupne u jednoj maloj torbi na volanu. Ako treba da se mogu i u vožnji izvaditi. Kao neophodne Davorin preporučuje mobitelsunčane naočalereflektirajući prsluknovčanikključevesendvič i banane. Torbica je praktična jer se lako može skinuti i sve potrebno i važno ponijeti sa sobom. U tom slučaju ne zaboravite vezati bicikl i imati ga na oku.

Uz praktičnu torbicu poželjno je nabaviti i kvalitetne bisage u koje stanu ostale stvari potrebne na putu, dobro bi bilo da su čvrste, robusne i nepromočive. Obavezni su i: toplija odjećaodjeća protiv kišenepromočiva jaknanavlake za tenisicedugi rukavi za hladna jutra, jer često se preko ljeta izbjegava vrućina pa se na put kreće ranije, dakle sve ovisi o dobu godine i osobnim ambicijama.

Dobro je ponijeti i nešto alata, jer kvarovi se događaju i biciklima. Stoga, ne zaboravite spakirati i osnovni servisni pribor za bicikle – pribor za promjenu guma koji uključuje rezervnu zračnicu, alat za promjenu guma i set ključeva kojima možete sve podesiti na biciklu. Vrlo je važno podmazati lanac, jer, ako on pukne, a ne znate ga popraviti, putovanje može biti gotovo. Spakirajte ulje za podmazivanje, krpicu, jer bicikl se vrlo često uprlja, padne kiša, prašina. Uvijek treba imati nešto za podmazivanje, ali i za čišćenje ruku.

Bicikl ne mora biti vrhunski model. No bilo bi dobro da ima aluminijsku ramu, a disk kočnice i amortizeri nisu neophodni. Ono što je obavezno na svakom biciklu je sigurnosna oprema – mačje oči na kotačima, svjetlo (prednje i stražnje), zvonce i naravno paktreger za sve nabrojeno.”

Video prilog dostupan je na poveznici Kratki vodič za putovanje biciklom.

Previous articleBicikliranje s djecom
Next articleTražimo vanjske suradnike