Pedalafest

Pedalafest je najveći biciklistički festival u Hrvatskoj u sklopu kojeg se održavaju predavanja regionalnih i inozemnih stručnjaka, radionice, konferencija, biciklistički sajam, koncerti, izložbe, projekcije i performansi. Pedalafest je usmjeren na ostvarenje dva osnovna cilja: promicanje kulture bicikliranja i prijenos znanja o održivom urbanom prometu.

Festival potiče raspravu o važnosti bicikla kao idealnog prijevoznog sredstva u gradovima. Festival povezuje sve koji dijele iste vrijednosti o važnosti ravnopravnih uvjeta mobilnosti, poboljšanju javnih prostora i tranziciji prema održivim gradovima.

Na festivalu sudjeluju prometni stručnjaci i aktivisti iz zapadne Europe i regije koji dijele svoja iskustva prometnog planiranja i transformacije gradova. Za posjetitelje će biti organizirane brojne radionice kojima će se prezentirati mogućnosti popravljanja, održavanja i ukrašavanja bicikala kao i izrada pokretnog soundsystema. Najmlađi prijatelji bicikla dobit će priliku sudjelovati u školici sigurne vožnje kako bi u budućnosti pripremljeniji samostalno izašli na ulice.

Pedalafest 2014

Pedalafest 2014 ponovno je postavio održivo prometno planiranje u središte pozornosti javnosti i medija te je kroz edukativne radionice, panele, izložbe i predavanja prenio najbolja europska iskustva i primjere kakve je moguće primijeniti u Hrvatskoj i regiji. U okviru festivala održan je raznovrsan stručni, edukativni i zabavni program, namijenjen svima; djeci, roditeljima, prometnim stručnjacima, udrugama, gradskim vlastima i naravno javnosti.

Drugo izdanje Pedalafesta okupilo je predstavnike europskih udruga, prometnih planera, urbanista i stučnjaka, predstavnika ambasada i privatnog sektora iz Danske, Nizozemske, Španjolske, Slovenije, Mađarske, Austrije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske koji su razmijenili znanja, ideje i dobru praksu iz vlastitih zemalja.

Pedalafest je u cijelosti organiziran od strane volontera i članova udruge Sindikat biciklista. Procijenjen broj utrošenih volonterskih sati je više od 1.000, što daje dodanu vrijednost samom festivalu.

Suorganizator festivala je Studentski Centar, koji je osigurao prostor za program festivala, a pružio je i logističku i organizacijsku pomoć. Danska i Nizozemska ambasada uz zakladu Heinrich Boell i ove su godine podržali festival i osigurali dolazak inozemnih stručnjaka u svrhu prijenosa znanja i promocije održivog razvoja prometa u gradovima.
Glavni sponzori festivala bili su Dukat i Iskon, koji su prepoznali pozitivnu ideju i poruku koju Pedalafest promiče i svojim doprinosom omogućili organizaciju festivala na visokoj razini.

Posjeti Pedalafest web stranicu!