Sindikat biciklista u gostima

Lipanj je mjesec pun festivala na otvorenom diljem Hrvatske. U godini između dva Pedalafesta odazvali smo se pozivima prijateljskih organizacija iz Varaždina i Zadra kako bismo podijelili svoja dosadašnja iskustva u području prometno i prostorno-planerski orijentiranog aktivizma, DIY kulture kao i u provođenju EU projekata. Nadamo se podršci, sudjelovanju kao i pokretanju sličnih inicijativa u vašim gradovima!

VaraždinInfrastrukturna Obnova! 2. kriticna masa-predavanja-performans

09.06. petak

> 09:00 -20:00 / Korzo / izložba projekta “Sjajim u mraku” u biciklističkom paviljonu, interakcija s prolaznicima

> 16:30 – 18:30 / Kino Gaj / predavanja i okrugli stol

Sindikat biciklista “Dijalog o mobilnosti”, “Biciklističko rješenje za prometne probleme”, Varaždinski biciklisti – “Sjajim u mraku”

> 20:00 / Korzo / 2. kritična masa / start: Korzo, cilj: Optujska

10.06. subota

> biciklopopravljaona uz bogat festivalski program u bivšoj vojarni u Optujskoj / Obnova! 16.Dani performansa, Varaždin

11.06. nedjelja

> 12:00 / Korzo / izložba oldtimer bicikala

> 19:00 / Korzo / performans / “Bicikliram, improviziram – Sjajim u mraku” /The Mindmills +

 

U sklopu 16. dana performansa Obnova! Udruga Varaždinski biciklisti i Sindikat biciklista predstavljaju projekt “Sjajim u mraku” (Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa) i potiču na obnovu biciklističke infrastrukture i kulture bicikliranja u Varaždinu.

 

Zadar, KvartArt, urbani festival

11.06. nedjelja, Glazbodrom

> 17:00 – 18:00 “Potrgano? Popravi!”, radionica DIY popravka bicikla

Sitnim popravcima na biciklu i redovnim održavanjem najviše možete doprinijeti sigurnosti na cesti i trajnosti vašeg bicikla. Sindikat biciklista poziva Vas da nam se pridružite na radionici DIY popravaka te da uz stručno vodstvo procijenite u kojem je stanju vaš bicikl trenutno i kako ukloniti manje kvarove.

 > 18:00 – 19:00 “Biciklistička alka za sve”, alka na biciklima

Zabavna aktivnost u koju se mogu uključiti ljudi nakon gore navedenih predavanja ili prolaznici. Na biciklu osiguranom od strane Udruge Sindikat biciklista sudionici trebaju pokušati osvojiti što veći broj bodova ciljanjem u alku. Pobjednici osvajaju nagrade.

> 19:00 – 19:30 „C-Bike“, predavanje

Predavanje donosi pregled prednosti i načina korištenja cargo bike-a u pametnim gradovima. Predstavit ćemo pozitivna iskustva korisnika i tvrtki cargo bike-a iz Hrvatske i Europe, te iznijeti ideje kako te primjere implementirati u Zadru.

> 19:30 – 20:00 „Sjajim u mraku“, predavanje

Koji su izazovi potpune inkluzije biciklista u postojeći promet? Zašto je važno biti vidljiv u prometu i kojim sve elementima biciklističkog bontona doprinosimo vlastitoj sigurnosti? Na ova pitanja Udruga Sindikat biciklista odgovore donosi kroz predavanje „Sjajim u mraku“. Na predavanju ćemo predstaviti i uspješne promotivne aktivnosti koje su dokazano doprinijele edukaciji opće populacije o važnosti korištenja svjetla na biciklu.

> 20:00 – 20:30 “E – bicikli – Kraj ili budućnost aktivnog bicikliranja?”, predavanje

Koje su prednosti, a koji izazovi dolaska E – bicikla u gradove? Je li E – bicikl namijenjen samo pojedincima ili i za poslovne subjekte? Kako se europsko zakonodavstvo nosi s pojavom kombinacije bicikla i motora? Znači li dodavanje motora na bicikl kraj aktivne mobilnosti? Odgovore donosimo na tribini “E – bicikli – Kraj ili budućnost bicikliranja?”

Naše gostovanje na KvartArt-u možete vidjeti na videu.

foto: Sindikat biciklista/KvartArt

Previous articleDani otvorenih vrata udruge Sindikat biciklista
Next articleBicikliranje s djecom