Do 8.12. sudjelujte u javnom savjetovanju o odluci o uklanjanju “nepropisno parkiranih” bicikala i romobila

Pozivamo vas na sudjelovanje u javnom savjetovanju koje je otvoreno do 8. prosinca 2019.  Kako biste se lakše uključili, možete kao predložak preuzeti obrazac na dnu ovog članka, unijeti svoje osobne podatke i datum, doraditi ga po želji i poslati putem e-maila na adresu normativa@zagreb.hr zaključno do 8. prosinca 2019. 

Naime, Grad Zagreb otvorio je savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu prijedloga Odluke o izmjenama dopunama Odluke o komunalnom redu, a rok je u nedjelju 8.12. Zanimljivo je kako će se na dnevnom redu sljedeće sjednice Gradske skupštine već naredni dan, 9. prosinca 2019., pronaći izglasavanje tog Nacrta prijedloga Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnom redu.

Budući da Nacrt predviđa restriktivne mjere za građane koji koriste bicikle i romobile kao prijevozno sredstvo, a odnosi se na nasilno uklanjanje sredstava za osobni prijevoz koja su parkirana izvan posebno označenih mjesta, njihovo premještanje u “određeni prostor” za čuvanje i naplatu kazne u visini 700 – 1.000 kn, pozivamo vas da iskažete neslaganje s takvim mjerama i sudjelujete u javnom savjetovanju.

Ponovno svjedočimo prebacivanju odgovornosti za nered na krajnje korisnike – građane na biciklu umjesto na one koji su ga stvorili, jednako kao u slučaju kažnjavanja biciklista za prometovanje na nepropisnoj infrastrukturi, zbog čega je krajem listopada prosvjedovalo više stotina građana.

Naravno, događa se da bicikli vezani za stup od znaka strše i ograničavaju prohodnost ionako preuske površine za kretanje pješaka i biciklista. Pitanje je s kolikim žarom i kakvim namjerama će se provoditi uklanjanje bicikala. Hoće li rezati lokote i micati bicikle koji zaista smetaju ili će uklanjati bicikle vezane za ogradu bivšeg javnog WC-a na Trgu bana Jelačića (gdje je idealno mjesto, ne smetaju nikome, ali postoji oznaka zabrane izrađena u kućnoj radinosti, čiji smisao nikome nije jasan) ili ogradama uz koje nikome ne smetaju, a koriste se u nedostatku parkirališnih mjesta. Provođenje ovakve mjere nad biciklima koji ne smetaju nikome dok istodobno imamo čitave ulice na kojima su nogostupi zakrčeni automobilima bilo bi zaista licemjerno.

Smatramo da je prije uvođenja predloženih mjera potrebno ispuniti zahtjeve iz važećeg Pravilnika o kapacitetima biciklističkog parkinga s obzirom na namjenu zgrada, broj i vrstu parkirališta za bicikle jer trenutačni broj lokacija (161) s postavljenim stalcima (904) ne ispunjava ni manji dio potreba stanovništva koji koristi bicikl. Dio postavljenih stalaka na javim površinama su tzv. spirale koje ne ispunjavaju uvjete Pravilnika koji propisuje da “naprave za parkiranje trebaju biti pričvršćene za tlo ili objekt u kojem se nalaze te omogućiti sigurno i pristupačno vezivanje bicikla za okvir bicikla” (članak 59). Prijedlog Odluke za izravnu posljedicu ima oštećivanje bicikala s dodatnom opremom (rezanje lokota!) prilikom uklanjanja s javnih površina te, zbog nemogućnosti utvrđivanja povezanosti vlasnika i bicikla, odnosno vlasništva, otvara brojne prilike zloupotrebe i neovlaštenog preuzimanja bicikala iz prostora za pohranu bicikala te je kao takav neprihvatljiv!

Download (DOCX, 17KB)

 

U Amsterdamu turistička atrakcija, zaštitni znak i motiv za razglednice, a u Zagrebu povod za izvlačenje novca građanima i destimulaciju ekološkog i održivog prijevoza…

 

 

Previous articleIN2 d.o.o. prva je softverska tvrtka u Hrvatskoj “Poslodavac prijatelj bicikliranja”
Next articleSindikat biciklista i PU Zagrebačka podijelili svjetla neosvijetljenim biciklistima