Prosvjedna kritična masa „Kako propisno voziti po nepropisnoj infrastrukturi“

U nedjelju, 27.10., biciklisti su ispred muzeja Mimara započeli svoju prosvjednu vožnju gradom pod nazivom “Kako propisno voziti po nepropisnoj infrastrukturi”. Više od 600 biciklista ponovno je ukazalo na sustavno zanemarivanje problematike biciklističkog prometa te i dalje katastrofalnog stanja biciklističke infrastrukture u Zagrebu i Hrvatskoj. Prosvjedu su se u znak podrške pridružili i roditelji s djecom, romobilisti i skejteri te dostavljači na biciklima.

“Grad Zagreb se hvali kilometrima pofarbanih biciklističkih staza, a u stvarnosti niti jedna biciklistička staza u gradu nije propisno izvedena! Niti jedna! To nije slučajno. To je sustavno zanemarivanje i diskriminacija ovog oblika prijevoza.” izjavila je Tena Šarić iz Sindikata biciklista.

Pravilnik o biciklističkoj infrastrukturi stupio je na snagu 2016. godine, kojem je glavna svrha povezati biciklističku infrastrukturu u smislenu i sigurnu mrežu, a rok za prilagodbu istekao je u proljeće ove godine. Iz Sindikata biciklista smatraju kako su se napravili samo djelomični kozmetički pomaci, a ništa po pitanju sigurnosti, kvalitete i povezanosti. Na prosvjedu su pročitali i svoje zahtjeve koje upućuju prema Ministarstvu prometa, Gradu Zagrebu i Ministarstvu unutarnjih poslova. Kao najvažnije istaknuli su zahtjev prema MUP-u da sankcionira gradove zbog izgradnje opasne, nepropisne i ilegalne infrastrukture te zbog neprilagodbe navedenom Pravilniku.

“Sankcionirajte i vozače automobila za prekršaje privremenog zaustavljanja na biciklističkim trakama i stazama te za oduzimanje prednosti biciklistima. Krenite pojačano nadzirati ponašanje vozača motornih vozila prema ostalim sudionicima u prometu”, zaključila je Tena Šarić te je pozvala i bicikliste na obzirnu vožnju.
Sve zahtjeve uputit će dopisom nadležnim i prozvanim institucijama u nadi da će se na biciklistički promet početi gledati ravnopravno i u skladu sa zakonima i Pravilnikom.

Previous articleProsvjed “Kako propisno voziti po nepropisnoj infrastrukturi?”
Next articleOdržan prvi ciklus interdisciplinarnih radionica za studente na temu razvoja urbane mobilnosti