Prosvjed “Kako propisno voziti po nepropisnoj infrastrukturi?”

“Kako propisno voziti po nepropisnoj infrastrukturi?” pitanje je kojim Udruga “Sindikat biciklista” poziva građane na prosvjednu kritičnu masu ove nedjelje 27. listopada u 15 sati s okupljanjem kod Muzeja Mimara, i to zbog sustavnog zanemarivanja problematike biciklističkog prometa te i dalje katastrofalnog stanja biciklističke infrastrukture u Zagrebu i Hrvatskoj.

Pravilnik o biciklističkoj infrastrukturi kojeg je u proljeće 2016. godine donijelo Ministarstvo prometa, trebao je bitno podići standard kvalitete biciklističke infrastrukture u cijeloj Hrvatskoj kroz osiguranje sigurnosti, cjelovitosti, izravnosti i atraktivnosti biciklističke prometne mreže. U stvarnosti su se dogodile samo kozmetičke promjene: osim što se i dalje preuske biciklističke staze sada označavaju bijelom umjesto žutom bojom, biciklistička infrastruktura je i dalje nepovezana, ponižavajuća i opasna, obilježena na prostoru pješaka, prepuna prepreka, stupića, visokih rubnjaka i znakova posred staza, a Pravilnik se pokazuje kao mrtvo slovo na papiru.

Šira javnost, ali i pojedini stručnjaci, sve glasnije okrivljavaju vozače bicikala za neodgovorno ponašanje i proglašavaju ih glavnim negativcima u prometu. Nažalost, nitko se ne bavi činjenicom da su vozači bicikala prisiljeni snalaziti se, svatko na svoj način, u korištenju nelegalne infrastrukture, a da nitko ne kažnjava one koji su takvu infrastrukturu stvorili. Inspekcija za ceste kao ni policija ne pokazuju nikakav interes da sukladno svojim ovlastima prisile Grad Zagreb, ali i brojne druge gradove, da poprave nezakonitu infrastrukturu koja ugrožava živote svojih korisnika.

Bicikliste se proziva da bi se trebali ponašati kao “ravnopravni” sudionici u prometu s pripadajućim obavezama, a auto-centrične prometnice kao i Zakon o sigurnosti prometa na cestama diskriminiraju ih kao građane drugog reda. Nastavljaju se graditi ceste koje isključuju sigurno kretanje pješaka i biciklista, stvara se ovisnost građana o automobilima, dok se s figom u džepu govori o sigurnosti ranjivih sudionika u prometu”.

Osim vozača bicikala, iz Udruge “Sindikat biciklista” 27. listopada u 15:00 sati ispred Muzeja Mimara u Zagrebu na prosvjednu kritičnu masu pozivaju i pješake, ali i romobiliste, skejtere, rolere, roditelje s djecom, osobe s teškoćama u kretanju i sve ostale koji smatraju da treba stati na kraj opasnim i nepropisim uvjetima za ne-automobilski promet u Zagrebu i Hrvatskoj. 

Okupljanje je ispred muzeja Mimara, a povorka s policijskom pratnjom će se kretati ulicama: Rooseveltov trg 5 – Žerjavićeva – Hatzova – Mislavova – Trg žrtava fašizma – Višeslavova – Držićeva – Vukovarska – Hrvatske bratske zajednice – Slavonska – Marohnićeva – Prisavlje ulica – Savska – Savska 160 (Vintage Industrial Bar).

Preuzmite popis naših zahtjeva.

Novosti o događanju možete pratiti na Facebook eventu.

Previous articleSudjelujte u zanimljivom istraživanju! Anonimno!
Next articleProsvjedna kritična masa „Kako propisno voziti po nepropisnoj infrastrukturi“