Ni kriv, a dužan; Grad vozi u suprotnom smjeru, Neću kaznu za ilegalnu stazu, Infrastruktura beskrajnih prekršaja, pokušajte vi voziti po zakonu – sažetak je prosvjednih poruka upućenih MUP-u, policiji i Gradu na prosvjedu održanom 11. rujna 2015. u organizaciji udruge Sindikat biciklista.

Povodom masovnih kažnjavanja biciklista u Zagrebu, udruga Sindikat biciklista je u petak 11. rujna 2015. u 18h organizirala prosvjed ispred sjedišta MUP-a u Ulici grada Vukovara 33 i u 19h na Zrinjevcu, u neposrednoj blizini Policijske uprave zagrebačke kako bi upozorila na selektivno provođenje zakona kojim se od odgovornosti izuzima Grad kao glavni subjekt planiranja i puštanja u uporabu nepropisne i manjkave prometne infrastrukture, a kažnjava njezin krajnji korisnik – građanin koji vozi bicikl.

Sindikat biciklista smatra da Policijska uprava zagrebačka provodi pogrešnu politiku kažnjavanja biciklista kojom ne pridonosi povećanju sigurnosti u prometu nego ih u pojedinim situacijama uslijed neprimjerenih prometnih rješenja za prometovanje biciklom čak dovodi u opasnost, slijepo provodeći kaznene odredbe.

Na prosvjedu se okupilo više od 500 građana, a policiji su upućeni sljedeći zahtjevi:

  • osiguravanje sigurne, smislene i zakonite biciklističke infrastrukture putem nadzora i sankcioniranja Grada
  • prestanak zloupotrebe nelegalnih i apsurdnih točaka u infrastrukturi za masovno kažnjavanje biciklista, a za koje je odgovoran Grad
  • početak  sankcioniranja onih postupaka (svih sudionika) koji stvarno utječu na sigurnost biciklističkog prometa
  • pokretanje od strane MUP-a izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojima bi se unaprijedila sigurnost biciklističkog prometa i potaknuo njegov rast

Poziv na prosvjed poslan je i pješacima koji su, zajedno s biciklistima, najugroženija skupina u prometu, a u prioritetima gradskog prometnog planiranja svrstani su vrlo nisko. Pločnici su svedeni na širine ispod zakonskog minimuma, davanjem na korištenje ugostiteljima za terase kafića, Zagrebparkingu te posljednjih godina besmislenim povlačenjem žutih crta za tzv. biciklističke staze. Takav pristup i dalje pogoduje jedino stimuliranju motoriziranog prometa, a pješake i bicikliste dovodi u nepotreban sukob. U znak solidarnosti s pješacima prosvjednička kolona je pješačila od sjedišta MUP-a u Vukovarskoj do Zrinjevca.

Prilog:

Previous articleMUP bez odgovora: zašto ne provodite zakon?
Next articleRadionica o teretnim biciklima