Pozivamo vas: Studenti zagrebačkih fakulteta predstavljaju vizije javnih prostora na području grada

PLANIRANJE JAVNIH PROSTORA U ZAGREBU
Studenti zagrebačkih fakulteta predstavljaju vizije javnih prostora na području grada

ODRAZ, Sindikat biciklista i Fakultet prometnih znanosti, uz potporu Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada, pozivaju urbaniste, prometne stručnjake,  prostorne planere, predstavnike gradskih udruga i fakulteta, studente i sve ostale zainteresirane na predstavljanje vizija za razvoj javnih prostora na području Zagreba. Predstavljanje će se održati u ponedjeljak 9. prosinca 2019. s početkom u 10 sati u prostoru ZgForuma (Gajeva 27).

Kako planirati javni prostor? Koje su ideje i prijedlozi mogućih rješenja mladih stručnjaka za razvoj Zagreba? Kako u proces mijenjanja javnih prostora uključiti stanovnike i povezati sve ideje u jednom smjeru na što veće zadovoljstvo svih strana? Kako bi trebao izgledati promet budućnosti u Zagrebu? Je li rješenje u interdisciplinarnom pristupu? Ovo su samo neka od pitanja na koja odgovaraju studenti na primjerima intervencija u javnom prostoru.

Kroz pet predloženih rješenja, interdisciplinarni timovi studenata predstavit će ideje razvoja sljedećih javnih prostora:

  1. Pješačka zona grada Zagreba
  2. Stanica Črnomerec kao “vrata” Zagreba, intermodalno čvorište i središte gradske četvrti
  3. Razvoj poslovne zone –  primjer zone Radničke ulice
  4. Preobrazba javnog prostora na primjeru Trešnjevačke tržnice
  5. Magistrala Samoborček – rekreativna zona i novi prometni koridor

Vizije su nastale kroz sudjelovanje studenata u interdisciplinarnim radionicama, pod vodstvom mentora i profesora. Naglasak radionica organiziranih u sklopu projekta “Održiva sigurnost nemotoriziranog prometa u urbanim sredinama” bio je na temama planiranja javnih prostora i prometa u Zagrebu. U kreiranju prijedloga rješenja za razvoj javnih prostora grada Zagreba sudjelovalo je 26 studenata s pet zagrebačkih fakulteta: Fakulteta prometnih znanosti, Geografskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta te Arhitektonskog i Građevinskog fakulteta.

PRIJAVA
Molimo da svoj dolazak prijavite najkasnije do 5. prosinca 2019. putem on-line prijavnice na sljedećoj poveznici: https://bit.ly/2QOrR8h

Požurite s prijavom, jer je broj mjesta ograničen.

Projekt “Održiva sigurnost nemotoriziranog prometa u urbanim sredinama” financiran iz Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, nositelj je udruga ODRAZ – održivi razvoj zajednice, a provodi u suradnji s Fakultetom prometnih znanosti i švicarskim partnerom  Pro Velo Schweiz. Više o projektu pogledajte OVDJE.

Previous articleNajava predavanja: Priča o biciklističkoj transformaciji u Švicarskoj
Next articleIN2 d.o.o. prva je softverska tvrtka u Hrvatskoj “Poslodavac prijatelj bicikliranja”