Krećite se s nama!

Europski tjedan mobilnosti manifestacija je u organizaciji Europske unije s ciljem poticanja javne svijesti i aktivnosti građana protiv zagađenja okoliša uzrokovanog povećanjem motoriziranog prometa u urbanim sredinama, a samim time i poboljša kvaliteta života građana europskih gradova. Na poseban način se potiču mjere usmjerene smanjenju zagađenja okoliša, promoviranju sredstva javnog prijevoza i alternativnih modela kretanja i prijevoza u gradovima.

Tema ovogodišnjeg tjedna mobilnosti od 16. do 22. rujna 2019. u kojem sudjeluje 48 zemalja i čak 2.374 grada usmjerena je na sigurno hodanje i bicikliranje pod sloganom Walk with us! (Krećite se s nama!).

Udruga Sindikat biciklista sudjeluje organizacijom i gostovanjima u sljedećim aktivnostima:

 

 1. rujna, 18:00, Rijeka, RiHub I. Grohovca 1
 • projekcije kratkih filmova i panel diskusija s temom poboljšanja uvjeta za kretanje biciklom u okviru Revije zelenog filma (sudionici: Marko Filipović – zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke, Lorela Mekić i Neven Vulelija iz Odjela za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem, prof. dr.sc. Aleksandra Deluka -Tibljaš s Građevinskog fakulteta, Ivan Nemet iz udruge Sindikat biciklista i predstavnici riječkih biciklističkih udruga. Moderator diskusije je  Saša Vuksan – voditelj na Radio Rijeci)

 

 • STRUČNI SKUP „SIGURNOST I MOBILNOST“
 1. rujna, 9:15-12:35, Zagreb, Hrvatski autoklub, Avenija Dubrovnik 44
 • Hrvatski autoklub i Grad Zagreb u suradnji s partnerima prezentiraju modele i aspekte sigurne i energetski učinkovite mobilnosti 
 • sudionici: Krešimir Viduka i Darko Brozović – HAK, Grad Zagreb, Miron Huljak – MUP, Marko Ševrović – Fakultet prometnih znanosti,  Sanja Leš – European Institute of Road Assessment – EuroRAP (EIRA), Slovenija, Vincent Leroy – European Road Safety Charter Team, Belgium, Tin Viduka-  ALTPRO d.o.o., Marko Stančec – ODRAZ, Ivan Nemet – Sindikat biciklista, Italina Benčević – RODA

 

 • PREDAVANJE “PEDALA NIJE ŠALA”
 1. rujna, 15:00, Zagreb, Udruga invalida rada Zagreba, Nova cesta 86
 • Sindikat biciklista u suradnji s Udrugom invalida rada Zagreba prezentira višestruku važnost korištenja bicikla kao prijevoznog sredstva u današnje doba, o nedostacima prometne infrastrukture i kako se snaći u njoj te o prometnim propisima, pravilima, bontonu i kulturi. Poseban osvrt odnosi se na široku iskoristivost tricikla među sugrađanima i sugrađankama kojima je problem održavati ravnotežu, ne znaju voziti bicikl, moraju često prenositi teret ili ih je jednostavno strah od pada s bicikla.

 

 • PREDSTAVLJANJE MEĐUNARODNOG PROJEKTA “MoTiV” I MOBILNE APLIKACIJE WOORTI
 1. rujna, 17:00, Zagreb, Udruga “Sindikat biciklista”, Ribnjak 3 
 • poziv na sudjelovanje u međunarodnom projektu MoTiV koji istražuje zadovoljstvo vremenom provedenim putujući na posao, fakultet, kino ili dućan, bilo da se radi o kretanju pješice ili avionom! Preuzmite mobilnu aplikaciju Woorti putem Google Play ili App Storea i prijavite zadovoljstvo vašim putovanjima. Potrebno je unijeti informacije o svojem zadovoljstvu za barem jedno putovanje u ukupno 14 dana, do kraja rujna 2019. godine. Skupljajte bodove i osvojite slatke poklone.

Više informacija o cjelokupnom programu na području Grada Zagreba nalazi se ovdje.

 

Kao i proteklih godina, HŽ Putnički prijevoz povodom Europskog tjedna mobilnosti u suradnji sa Sindikatom biciklista i Gradom Zagrebom organizira besplatan prijevoz bicikala u svim vlakovima u RH u kojima je prijevoz bicikala omogućen. Popis vlakova možete vidjeti ovdje.

Na prugama gdje se odvijaju radovi ili je iz nekog drugog razloga na snazi obustava željezničkog prometa i supstitucija autobusnim prijevozom, ne može se osigurati prijevoz bicikla.

Dodatne informacije i odgovore na upite o prijevozu bicikala putnici mogu dobiti na broju telefona +385 (0)1 3783 048 ili adresi elektroničke pošte informacije@hzpp.hr.

Previous articleJoš dvije lokacije tvrtke INA d.d. dobile certifikat „Prijatelj bicikliranja zaposlenika“
Next articleSudjelujte u zanimljivom istraživanju! Anonimno!